top of page

A odakle ti proteini na vegan ishrani? Pitanje koje svaka osoba na biljnoj ishrani čuje barem jednom... i 5 iznenađujućih izvora proteina za koje niste čuli

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 28, 2024
  • 3 min read

Istraživanje biljne kuhinje otkriva svet prepun ukusnih ukusa i jedinstvenih tekstura. Jedno od najčešćih pitanja o veganskoj ishrani je: "Odakle vam proteini?" Mnogi i dalje veruju da je meso jedini značajan izvor proteina. Međutim, postoji bezbroj ukusnih opcija proteina na biljnoj bazi. Hajde da otkrijemo pet iznenađujućih izvora koji mogu biti novi za vas!!


1. Spirulina


Da li ste čuli za spirulinu? Ova plavo-zelena alga je prepuna hranljivih materija. Spirulina je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje su potrebne telu. Samo jedna kašika obezbeđuje oko 4 grama proteina.


Spirulinu možete lako dodati u smućak, energetske kuglice ili čak u prelive za salatu. Takođe, spriulina sadrži i antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju upale. Ipak, budite oprezni sa količinom jer jak ukus može nadjačati druge sastojke.


Na 100g spirulina sadrži čak 57% proteina (ili čak i više) a od toga je čak procenat svarljivosti od oko 85-95%, mnogo veći nego kod govedine i drugog mesa. Visok nivo svarljivosti može se pripisati činjenici da njeni ćelijski zidovi ne sadrže celulozu.


Uvek koristite spirulinu organskog porekla i pre upotrebe, proverite da li možete da je upotrebljavate. Naime, ljudi sa autoimunim oboljenjima, trudnice ili dojilje ili ljudi sa nekim drugim bolestima ne bi trebalo da je koriste!


Spirulina powder in a glass bowl on a wooden table
Spirulina prah je namirnica bogata proteinima.

2. Nutritivni kvasac


Želite sirasti ukus bez mlečnih proizvoda? Nutritivni kvasac je odgovor! Ovaj neaktivni kvasac je omiljen na biljnoh ishrani jer ima orašasti ukus i visok nivo proteina, na 100g sadrži oko 39% proteina (oko 8 grama u dve kašike).


Pored toga, nutritivni kvasac je obogaćen vitaminima B, uključujući B12, koji je neophodan za vegane ali u današnje vreme za sve ljude na svim vrstama ishrane.


Kako ga upotrebiti? Možete ga posuti na kokice, u testenine, ili salate za ukusan i slan kick koji će zadovoljiti čulo ukusa.


3. Edamame


Ne potcenjujte edamame kada su u pitanju proizvodi od soje. Ova zrna mlade soje nude proteinski udarac, sadrže oko 17 grama proteina po šolji, ili 12g na 100g edamema.

Uživajte u jelima sa edamameom u toplim varivima, hladnim namazima ili pečenim hrskavim mahunama ili zrnima za hrskavu užinu! Mogu se ubaciti u salate, pomfrit ili jednostavno poslužiti uz malo morske soli. Kao dodatak, oni su bogati vlaknima i gvožđem, što ih čini super hranljivim dodatkom u vašim obrocima.


4. Seme bundeve


Semenke su možda male, ali pružaju značajnu stavku u ishrani. Ova semena obezbeđuju oko 30 grama proteina na 100g.


Semenke bundeve možete lako dodati u salate, granolu ili smućke. Povrh visokog sadržaja proteina, bogate su magnezijumom, cinkom i zdravim mastima, poboljšavajući opšte zdravlje i dobrobit.


5. Sejtan


Tražite alternativu mesu? Seitan je odličan izbor. Često se naziva "pšenično meso", sejtan sadrži impresivnih 25 grama proteina na 100g, što ga čini jednom od namirnica biljnog porekla sa najviše dostupnih proteina.


Sa svojom specifičnom teksturom, sejtan se može marinirati i peći na žaru/gril tiganju, pržiti ili dodavati u variva. Međutim, bitno je napomenuti da ova opcija nije pogodna za one sa osetljivošću na gluten. Za one koji mogu da ga jedu, sejtan je fantastičan izbor i izvor proteina!


... i za kraj...



Sledeći put kada vas neko ispituje odakle vam proteini, podelite ovih par informacija sa njima. Zapamtite, uravnotežena veganska ishrana uspeva zbog raznolikosti, svakog dana unesite 27 različitih biljaka u svoju ishranu i ne brinite ni za vitamine, ni minerale - a svakako ni za proteine.

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page