APPLE CRUMBLE
- Only plants by Danijela
- Oct 8, 2024
- 2 min read
Vreme se pokvarilo I eto nas unutra I eto I recepta. Deca I mi smo već pocrneli, vreme j eza kremu za sunčanje 😀 ali to znači puno igranja i jurnjave napolju, za mene baštica ili ljuljaška… svako nađe svoju zanimaciju. Posle školskih aktivnosti, deca se danas vrte po kući i ne znaju šta će, a napolje ne mogu – oduvaće ih ovaj naš banatski povetarac da ne kažem košava…
U ovom prelaznom voćnom periodu, koje voće jedete? Ja narandže i citruse prestanem da kupujem čim naiđem na suve mandarine, ono kome nije sezona ( a ima i dinja i lubenica i grožđa… ) izbegavam da kupim, tu je voće iz zamrzivača, jagodama u bašti treba još malo sunca da pocrvene… i uvek sve spadnemo na banane i jabuke. Za mesec dana situacija bi trebalo da se skroz promeni, i jedva čekam – od jagoda, višanja, ringlovi, smokve su već povelike, jabuke i kruške rastu… pa dalje…!
Da li ste jeli klasičan #applecrumble ? Ja sam ga prvi put probala na jednoj božićnoj zabavi davne 2007 kad ga je napravila divna Justine iz Kanade. Svi smo tražili recept i svi smo bili omamljeni ukusom njenog crambla. Ja ga od onda pravim po njenom receptu, jer me podseća i na nju i na to divno veče. Zamena: umesto puter stavila sam jednu izgnječenu bananu… ostatak recepta vam pišem:

Cut 6 apples into small cubes or thin slices, sprinkle with cinamon, nutmeg and lemon juice. Put them in ovenproof dish -22cm.
Crumble:
½ cup of oatflakes
½ cup of wholewheat flour
Pinch of salt
1 spoon cinnamon
½ cup brown sugar
¼ cup butter
Knead dough and sprinkle over apples. Bake at 180C for 35-45min. Po želji posuti kakaoom…
Comments