top of page

AROMATIČNA ČORBA OD HOKAIDO BUNDEVE

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Dec 4, 2024
  • 2 min read

Hladno vreme odmah poziva na tople čorbice koje su bile tu i tokom leta, ali sad će Ih biti još više.


Čim se pojave bundeve, eto nama čorbe od bundeve, deca je baš vole. Od one njaklasičnije čorbe od bundeve u koju je samo dodata šargarepa, luk I krompir pa do raznih varijanti sa raznim dodacima, uvek će je rado pojesti.


Hokaido bundeva


Ovde je zvezda hokaido bundeva uz dodatak aromatičnih začina od koji će zamirisati cela kuća. Hokaido bundeva bogata je ne samo svojim živopisnim narandžastim mesom, već i mnogim hranljivim sastojcima koji doprinose zdravlju i blagostanju. Ova vrsta bundeve, poznata po svom slatkastom ukusu i kremastoj teksturi, idealna je za različite kulinarske kreacije, od čorbi i pirea do pečenih jela i salata.


Osim što je ukusna, hokaido bundeva je i izuzetno hranljiva. Ona je bogata vitaminima A i C, kao i vlaknima, što je čini odličnim izborom za one koji žele da poboljšaju svoju ishranu. Vitamin A je poznat po svojoj ulozi u očuvanju zdravlja očiju, dok vitamin C jača imuni sistem. Vlakna pomažu u održavanju zdrave probave i mogu doprineti osećaju sitosti.



AROMATIČNA ČORBA OD HOKAIDO BUNDEVE
AROMATIČNA ČORBA OD HOKAIDO BUNDEVE

 Potrebi sastojci:

½ šolje prosa

½ šolje crvenog sočiva

1 manja hokaido bundeva (oko 500g)

1 veća šargarepa

1 srednji crni luk

2 krompira

So I biber po ukusu

par kašika maslinovog ulja

½ kašičice cimeta

½ kašičice đumbira u prahu

Prstohvat sveže rendanog muskatnog oraha

Prstohvat mlevenog karanfilića

 

Način pripreme:

  1. Potopite proso I crveno sočivo u vodu, barem na 1 h.

  2. U zagrejanu rernu stavite opranu bundevu, sargarepu I crni luk. Pecite na 200C oko pola sata ili možda I malo manje- zavisi od veličine bundeve. Čim bundeva može lepo da se ljušti – spremna je!

  3. U šerpu stavite proceđen I propran proso i sočivo, očišćenu bundevu I luk, šargarepu, 2 iseckana krompira. Nalijte vodom. Kuvajte oko 20 minuta a zatim je izblendirajte.

  4. Dodajte sve začine, promešajte i čim prokuva vaša aromatična čorba je spremna.

  5. Po želji je ukrasiti semenom pečene golice, crnim susamo, sa nekoliko kapi biljne pavlake za kuvanje... po želji


 Kada se kombinuje sa aromatičnim začinima poput muškatnog oraščića, cimeta, đumbira i karanfilića, hokaido bundeva postaje prava poslastica za sva čula. Ovi začini ne samo da poboljšavaju ukus bundeve, već i dodaju slojevitost i dubinu jela, stvarajući toplu i prijatnu atmosferu u svakom domu. Dok se jelo priprema, mirisi začina se šire prostorijom, stvarajući osećaj udobnosti i domaće atmosfere.


ONLYPLANTS!

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page