top of page

BAO ZI - PREUKUSAN KINESKI SPECIJALITET IZ KUHINJE ONLYPLANTS

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 6, 2024
  • 3 min read

Updated: Dec 3, 2024

Počelo je od onoga: Kad ćeš da nam praviš ono što prave Maša, Miška i panda, kad im panda dođe u goste? E pa dragi moji, ko ne gleda Mašu i Medveda, nema pojma o čemu se ovde upravo prozborilo, a meni nije ostalo ništa drugo nego ovo da uvrstim u naš kineski meni.

 

Kineski #bao ili #baozi je osnova kineske kuhinje, a njegov značaj i popularnost u različitim delovima sveta ne može se dovoljno naglasiti. Ovaj specijalitet, koji se često opisuje kao mekana, sočna knedla, zapravo je pšenično testo koje se pažljivo priprema i zatim kuva na pari. Proces kuvanja na pari omogućava da testo zadrži svoju vlažnost i mekoću, što rezultira izuzetno prijatnom teksturom. Baozi se tradicionalno puni raznim nadevima, koji mogu varirati od bogatih mesnih kombinacija do potpuno veganskih opcija, koje se sastoje isključivo od svežeg povrća i začina.


Ovo je recept po kom ja pravim knedle / bao / dumplings, kako god želite da ih nazovete. Baozi u prevodu sa kineskog znači paket ili pakovanje, što savršeno opisuje ove sočne paketiće ispunjene raznovrsnim povrćem, mesom ili kombinacijom oba. Kada se otvore, ovi paketići otkrivaju bogatstvo ukusa i mirisa, što ih čini izuzetno privlačnim i ukusnim. Postoje različiti načini pravljenja ovih paketića, a svaki region u Kini ima svoje specifične varijacije i tehnike pripreme. Na primer, neki ljudi preferiraju da koriste kvasac u testu, dok drugi prave bržu verziju sa praškom za pecivo. Varijacije fila su takođe bezbrojne; možete koristiti sve od svinjetine, piletine, govedine, do tofu-a i različitih vrsta povrća poput kupusa, šampinjona ili čak i slatkog krompira. Dodavanje različitih začina, kao što su soja sos, đumbir, beli luk ili čak ljute papričice, može dodatno obogatiti ukus i učiniti svaki zalogaj nezaboravnim. Kada se pripremaju, baozi su često posluženi sa umacima koji dodatno pojačavaju njihove ukuse, poput sojinog sosa, ljutog umaka ili čak slatkog čili sosa. Ove knedle su savršene kao užina, glavno jelo ili čak kao deo svečane večere. Bez obzira na to kako ih pripremate ili servirate, baozi su pravi užitak koji spaja ljude i stvara nezaboravne trenutke za stolom.

 



SASTOJCI ZA TESTO

  • 580g pšeničnog brašna

  • 5g suvog kvasca

  • 335ml tople vode

  • 8g šećera

SASTOJCI ZA PUNJENJE:

  • 1 šolja seckanog savojskog kelja (možete koristiti i kineski kupus)

  • 1/4 šolje izdrobljenog tofua

  • 1/4 šolje seckanog mladog luka

  • 2 kašike soja sosa

  • 1kašičica pirinčanog vina

  • 1 kašičica susamovog ulja (zamenite ga maslinovim ako ga nemate)

NAČIN PRIPREME

Sjedinite brašno, vodu, kvasac i šećer. Mesite desetak minuta smesu, da dobijete kompaktnu masu od testa. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 2 sata, da testo naraste.

Dok testo stoji, napravite punjenje jer treba da se koristi hladno!

Iseckajte savojski kelj i izdrobite tofu na najsitnije. Iseckajte mladi luk. Stavite sve u tiganj na malo susamovog ulja i propržite. Dodajte soja sos i pirinčano vino i ukuvajte dok tečnost ne ispari.

 



Iseckan savojski kelj u svim nijansama zelene

Nakon što je testo naraslo...

Sipajte vodu u posudu od bambusa za kuvanje na pari i temperaturu podesite na najjaču. Voda treba da kuva. Ukoliko nemate posudu od bambusa, kostiste šerpu nad kojom čete staviti posudu sa rupama na dnu - isto za kuvanje na pari.

od ove koli;ine testa dobićete 20 kiglica težine oko 50g. Podelite testko na 20 kuglica, od jedne razvucite krug, istanjite ga prstima u kružni oblik tako da ivice budu tanje u odnosu na sredinu kruga. Na sredinu kuglice stavite otprilike ravnu kašiku nadeva.

Postoje više načina kako da spojite paketić.

  1. Uhvatite ivicu testa, povucite je ka vrhu i spojte na sredini, a potom zavrnite krajeve.

  2. Ili podižite testo ka vrhu is pajajte ga sa sledećim delom testa i tako u krug, dok ne spojite paketić.

  3. Ukoliko ne želite da spajate ivice na ove načine, jednostavno nakon punjenja spojte ivice, dobro ih zatvorite i pri parenju, tu stranu sa spojevima stavite na dno.

 

Svaki paketić stavite na komad pek papira ili obložite stimer, stavite nekoliko baozija u stimer (ne pretrpavajte jer će narasti) i kuvajte na pari oko 15 minuta. Poslužite uz čili ili soja-sos u koji ćete umakati baozije.

 






ONLYPLANTS!


Comentários


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page