top of page

DOMAĆA I ZDRAVA - BELA POSNA ČOKOLADA‌

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 8, 2024
  • 2 min read

Updated: Dec 12, 2024

Kako vam se čini ovo na fotografiji? Ova slika prikazuje neodoljivu čokoladu koja mami svojom bogatom i kremastom teksturom. A još da znate ukus… prave domaće čokolade, napravljene od samo nekoliko pažljivo odabranih sastojaka, a tako kremastog i punog ukusa da će vas svaki zalogaj odvesti na putovanje kroz svet čokoladnih užitaka.


Za osnovu svake dobre čokolade potreban je kakao puter, koji je ključni sastojak koji doprinosi njenoj glatkoj i svilenoj teksturi. Kakao puter se dobija od zrna kakaa, a njegova prirodna svojstva čine ga idealnim za pravljenje čokolade. Osim što pruža bogatstvo i kremastost, kakao puter takođe pomaže da se ostali sastojci, poput kakao praha i šećera, savršeno sjedine, stvarajući harmoniju ukusa koja se teško može postići s drugim masnoćama. Kvalitet kakao putera može značajno uticati na konačni rezultat, pa je važno odabrati onaj koji je prirodan i neobrađen, kako bi se sačuvala sva njegova nutritivna svojstva i karakteristike. Kada se sve to spoji, dobijamo čokoladu koja nije samo ukusna, već i zdrava, pružajući užitak bez griže savesti.




BELA POSNA ČOKOLADA‌

Potrebni sastojci

  • 100g kakao putera

  • 100g indijskog oraščića

  • 50g kokos krema

  • 1 kašičica ekstrakta vanile

  • 3 kašike tečnog zaslađivača

  • dodaci preko čokolade po izboru

  • 1 kašika sirovog kako praha ukoliko želite crnu čokoladu


Način pripreme:

  1. Indijski oraščić potopite pre upotrebe na pola asta u relu vodu, zatim ga ocedite.

  2. Stavite u blender a zaim dodajte ekstrakt vanile, javorov sirupa i kokos krem (tvrdi deo iz limenke). Blendirajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu bez mrvica.

  3. U isto vreme, u šerpici na vrlo blagoj temperaturi topite kakao puter.

  4. Kad se otopi, izblendirajte dve tečnosti zajedno pa razlijte preko pekpapira.

  5. Preko smese, odgore, stavite priloge po izboru -  lešnike, indijske oraščiće, bademe, suvo grožđe.. Kod nas su se na čokoladi našli suva brunica, seckani pistaći i ponegde se zavuklo malo kandiranog djumbira…tek onako, da iznenada zaljuti, kad se najmanje nadate..





 Za čokoladnu varijantu dodajte kašiku sirovog kakaoa u smesu.


ONLYPLANTS!

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page