BEZGLUTENSKA LETNJA GALETA
- Only plants by Danijela
- Nov 1, 2024
- 1 min read
Savršen brzi kolač za leto, jer kora ostaje - menjate samo voćke kako stižu kroz letnju sezonu. Kajsije su tu, a ove #izmojebaste taman su zrele za kolače. Ispod njih jedan sloj krckavih jabuka, a od gore još malo belih trešanja 🍒 sa kojima se opraštamo do sledeće sezone 😔

Za koru vam treba:
150g bezglutenskog mixa brašna @aleksandrija_glutenfree
4 kašike kokosovog šećera
4 kašike otopljenog kokosovog ulja
Prstohvat soli
1dcl vode
(Ja sam pravila duplu meru, za 2 galete)

Promešati suve sastojke pa dodati ulje i vodu. Zamesiti kratko sastojke i oblikovati kuglu, staviti je uvijenu u providnu foliju pa u frižider na pola sata da očvrsne. Kad je izvadite, dodajte još vode (kašiku po kašiku) dok ne dobijete testo koje ne puca, glatko je, ne lepi se za ruke. U zavisnosti od brašna koje koristite trebaće vam drugačija količina vode!
Kad testo razvučete, poređate voće po izboru, ostavite po 3-4cm ivice testa bez fila. Ivicu podignete, i premažite je kašikom kokosovog šećera raspoljenog u 2-3 kašike vode (ili kašika pekmeza od kajsija umesto šećera).
Posip: organski cimet, sok od limuna i rendana korica limuna, ljuspice badema.

Peče se u zagrejanoj rerni na 180C oko 15 min, dok fino ne porumeni.
Preliv:
50g indijskog oraha (prethodno potopljenog)
Sok pola limuna
3 kašike kokosovog šećera
izblendirati sa
100ml vode (više za ređi krem)
Izblendirati do kremaste strukture
Et voila! The summer is almost here!
Probajte sa jagodama dok su još malo tu, a onda breskve i krem od badema🤤...
ONLYPLANTS!
Comments