top of page

FERRERO KAŠA OD POLBE

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Dec 12, 2024
  • 2 min read

Prilikom jednog mog obliaska Brisela, rekla bih pre više od 10 godina 😳, Vlada i Stana su me pozvali na jedan foodevent - da jedemo stvari napravljene od farro-a. Sem toga da je ova bila iz Italije, da jako liči na pšenicu, al da to nije, i da je to neka stara vrsta žitarice, niko nije znao koja to reč u srpskom koja označava farro. Jeli smo i slano i slatko tog dana, a šta smo jeli- nismo znali 🤷.


Kasnije sam dobila adekvatnu reč u rečniku, koja se odnosi na polbu, specifičnu vrstu žitarice koja je poznata po svojim izuzetnim nutritivnim svojstvima. Polba, je drevna žitarica koja se uzgaja već hiljadama godina. Ova žitarica je bogata magnezijumom, mineralom koji igra ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima u ljudskom telu, uključujući regulaciju mišićne i nervne funkcije, kao i održavanje normalnog nivoa šećera u krvi. Polba je odličan izvor proteina, bolji od većine drugih žitarica. U 50 grama sadrži 6 grama proteina, zbog toga je pogodna za ishranu vegetarijanaca Pored magnezijuma, polba sadrži i cink, još jedan važan mineral koji je neophodan za jačanje imunološkog sistema, zaceljivanje rana, i održavanje zdravlja kože. Cink takođe igra ključnu ulogu u sintezi proteina i pomaže u funkcionisanju više od 300 enzima u telu. Osim ovih minerala, polba je takođe bogata vlaknima, koja su esencijalna za zdravu probavu. Vlakna pomažu u održavanju redovnog pražnjenja creva, smanjuju osećaj gladi i doprinose zdravlju srca smanjenjem nivoa holesterola u krvi. Uključivanje polbe u ishranu može doprineti boljem opštem zdravlju i blagostanju.


Kao dodatak, polba se može koristiti u raznim jelima, od hleba i testenina do salata i čorbi, pružajući ne samo nutritivnu vrednost, već i jedinstven ukus i teksturu. Zbog svojih brojnih prednosti, polba postaje sve popularnija među onima koji traže zdravije alternative tradicionalnim žitaricama.



Standardne ovsene pahuljice često zamenim pahuljicama od polbe @slavujgrečka jer ni ne znam da ih neko drugi proizvodi kod nas. Ako volite blago orašast ukus i pomalo žilavu teksturu pahuljica, probajte ih. Prvenstveno zbog visokokvalitetnog nutritivnog sastava.


Ovde su pretvorene u Ferero kašu - dodati su mleveni lešnici, crna čokolada, malo cimeta, prstohvat soli, skuvano u ovsenom mleku. Kuvajte ih malo duže od ovsene kaše i odnos mleka (vode) i pahuljica je 1:2.



Potrebne namirnice:

  • 1 šolja ovsenog mleka

  • 50g pahuljica polbe

  • 2 kašike mlevenih lešnika

  • 3 kockice crne čokolade

  • prstohvat cimeta

  • prstohvat soli

Način pripreme:

  1. Sipajte mleko i polbu u šerpicu i stavite na srednju jačinu ringle na kojoj može blago da ključa. Kuvajte dok se tečnost ne apsorbuje, oko 5-8minuta.

  2. Odnos mleka (ili vode) i pahuljica je 1:2 (ili krenite sa manje tečnosti pa dodajte po potrebi).

  3. Pred kraj dodajte ostale sastojke, sklonite sa ringle, promešajte i poslužite.



Sa kojom žitaricom vi najčešće pravite kašu?


Ukoliko vam se svideo recept, imate pitanje ili ste ga napravili, ostavite komentar ili lajk! Hvala :)


ONLYPLANTS!

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page