GRILOVANE ŠPARGLE U PRELIVU SA ZAČINIMA
- Only plants by Danijela
- Nov 6, 2024
- 1 min read
Špargla je povrće koje ćete naći samo na proleće, plus nije veoma zastupljen izbor kod nas. Ono kako ga možete nači tokokm cele godine je u zamrznutom stanju (prodaje se u kesicama kao i ostalo zamrzmnuto povrće) ili u konzervirane u teglama.
Bogata je hranljivim materijama -prepuna je vitamina A, C, E i K, kao i folata. Takođe je dobar izvor vlakana, antioksidanata i esencijalnih minerala poput kalijuma i gvožđa. Ima visok nivo vlakana, te špargle pomaže u varenju i pomaže u održavanju zdravih creva. Povrće sadrži i jedinjenje koje se zove asparagin, koji deluje kao prirodni diuretik, pomažući telu da se oslobodi viška soli i tečnosti. Sadrži antioksidanse, bogata je folatima i vitaminom K, čime podržava zdravlje srca .
Sa samo oko 20 kalorija po porciji (5 komada), to je odličan izbor za zdravu ishranu.

Špargle operite i dobro osušite. Stavite ih na zagrejan gril tiganj i grilujte max 10min uz okretanje.
Preliv:
*4 kašike soja sosa
*2 kašike maslinovog ulja
*1 kašičica kumina
*1/2 kašičice kurkume
*1/2 kašičice tucane paprike
*1/2 kašičice mlevenog korijandera
*1/2 kašičice karija
*2 kašičice senfa
*2 kašičice nutritivnog kvasca
*2 kašike susama
Vode toliko da se sve lepo umeša i napravi kremasta struktura.
Preko izgrilovanih špargli staviti preliv I grilovati ih još minut dok se preliv ne rasporedi i zalepi za špargle.
Izvaditi špargle a u tiganj dodati oko 1dcl vode u kojoj je rastvorena kašičica gustina. Kad se napravi sos u tiganju, preliti ga preko špargli.
Simplicity at its best.
ONLYPLANTS!
Comments