GULAŠ OD PEČURAKA
- Only plants by Danijela
- Oct 11, 2024
- 2 min read
Updated: Oct 28, 2024
Pečurke su izuzetno hranjive, pune proteina, odlična su zamena za meso, a posle ovog vege gulaša, onaj od mesa više vam neće biti favorit…. Probajte!

Za gulaš od pečuraka (možete ga svakako zvati i varivo) potrebne su vam naravno pečurke. Ako imate više vrsta, bice ukusniji gulaš, ali ja ga ponekad pravim samo i od klasičnih belih sampinjona i bude, naravno, preukusan. Ja u gulasu ili klasicnom pasulju volim da krupnije bude ono od cega je gulaš, u ovom slučaju pečurke, a da se ostalo povrće ne oseti i ne vidi pa ga uvek stavim u secko i lepo se isecka na sitno. Brže se udinsta, daje slast jelu i sos ali pečurke ostaju glavne i vide se u jelu (ili pasulj).
Potrebne namirnice:
· 500g šampinjona
· 500g bukovača
· 2 srednja crna luka
· 2 češnja belog luka
· 1 mladi luk
· 3 srednje šargarepe
· 1 koren peršuna
· 1 manji koren paštrnaka
· 1 manja tikvica
· 1 konzerva paradajza pelata (ili pola litre soka od paradajza)
· Malo crnog vina - 1dcl
· So, biber, lovor, aleva paprika – pod obavezno, ostali začini po ukusu

1. Pečurke očistiti i iseckati kao i crni luk. Dinstati na maslinovom ulju dok se crni luk ne udinsta. Predlažem da kad provri, ulijete malo vode, poklopite šepru i ostavite poklopljeno na skoro najmanjem stepenu ringle gde ipak krčka (kod mene na 2 od maximalno 9). Tako može da se krčka i pola sata.
2. Kad je gotovo, ostaviti otklopljeno da voda ispari, zalim naliti sa malo crnog vina (po ukusu) i mešati dok vino ne ispari.
3. Zatim dodati ostalo iseckano povrće: šargarepa, tikvica, peršun, paštrnak, beli luk, dodati konzervu pelata, začine. Ako volite jači ukus paradajza, možete dodati i sok paradajza, ako ne, dodajte vode i ponovite – na najjace da prokuva, zatim poklopite i smanjite jačinu ringle. Nek se krčka barem jedan sat.
4. Pred kraj kuvanja, regulišite još začine, dodajte i neke po svom ukusu (predlažem ljutu papriku, origano, bosiljak ili timijan) et voila!
5. Kod nas se ovakva variva služe uz neku pastu, bareni krompir ili palentu i obavezno uz domaću salatu od višanja!
ONLYPLANTS!
Comments