top of page

GULAŠ OD PEČURAKA‌

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 11, 2024
  • 2 min read

Updated: Oct 28, 2024

Pečurke su izuzetno hranjive, pune proteina, odlična su zamena za meso, a posle ovog vege gulaša, onaj od mesa više vam neće biti favorit…. Probajte!




Za gulaš od pečuraka (možete ga svakako zvati i varivo) potrebne su vam naravno pečurke. Ako imate više vrsta, bice ukusniji gulaš, ali ja ga ponekad pravim samo i od klasičnih belih sampinjona i bude, naravno, preukusan. Ja u gulasu ili klasicnom pasulju volim da krupnije bude ono od cega je gulaš, u ovom slučaju pečurke, a da se ostalo povrće ne oseti i ne vidi pa ga uvek stavim u secko i lepo se isecka na sitno. Brže se udinsta, daje slast jelu i sos ali pečurke ostaju glavne i vide se u jelu (ili pasulj).

Potrebne namirnice:

·         500g šampinjona

·         500g bukovača

·         2 srednja crna luka

·         2 češnja belog luka

·         1 mladi luk

·         3 srednje šargarepe

·         1 koren peršuna

·         1 manji koren paštrnaka

·         1 manja tikvica

·         1 konzerva paradajza pelata (ili pola litre soka od paradajza)

·         Malo crnog vina - 1dcl

 

·         So, biber, lovor, aleva paprika – pod obavezno, ostali začini po ukusu




1.       Pečurke očistiti i iseckati kao i crni luk. Dinstati na maslinovom ulju dok se crni luk ne udinsta. Predlažem da kad provri, ulijete malo vode, poklopite šepru i ostavite poklopljeno na skoro najmanjem stepenu ringle gde ipak krčka (kod mene na 2 od maximalno 9). Tako može da se krčka i pola sata.

2.       Kad je gotovo, ostaviti otklopljeno da voda ispari, zalim naliti sa malo crnog vina (po ukusu) i mešati dok vino ne ispari.

3.       Zatim dodati ostalo iseckano povrće: šargarepa, tikvica, peršun, paštrnak, beli luk, dodati konzervu pelata, začine. Ako volite jači ukus paradajza, možete dodati i sok paradajza, ako ne, dodajte vode i ponovite – na najjace da prokuva, zatim poklopite i smanjite jačinu ringle. Nek se krčka barem jedan sat.

4.       Pred kraj kuvanja, regulišite još začine, dodajte i neke po svom ukusu (predlažem ljutu papriku, origano, bosiljak ili timijan) et voila!

5.       Kod nas se ovakva variva služe uz neku pastu, bareni krompir ili palentu i obavezno uz domaću salatu od višanja!



ONLYPLANTS!

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page