top of page

HUMUS SA PEČENIM PAPRIKAMA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 28, 2024
  • 2 min read

Updated: Dec 10, 2024


Recept za humus sa pečenim paprikama predstavlja izvanrednu kulinarsku kombinaciju koja obogaćuje klasični humus novim, zanimljivim ukusima. Osnovni sastojci humusa uključuju tahini, maslinovo ulje, limunov sok, beli luk i naravno, leblebije. Međutim, kada dodamo pečene paprike, dobijamo dimljeni i slatkast ton koji savršeno upotpunjuje kremastu teksturu humusa. Pečene paprike, posebno ako su pripremljene na roštilju ili u rerni, donose duboku aromu koja se savršeno stapa sa ostalim sastojcima.


Kombinacija dimljenih paprika i klasičnih sastojaka humusa donosi savršenu ravnotežu između slanog, slatkog i dimljenog. Ovaj humus se može poslužiti kao namaz na hlebu ili pita hlebu, ali i kao dip uz sveže povrće ili grisine. Za dodatni vizuelni i ukusni doživljaj, humus se može dekorisati sa nekoliko kapi maslinovog ulja, barenim leblebijama ili čak dodatnim komadićima pečenih paprika.


HUMUS SA PEČENIM PAPRIKAMA


Potrebni sastojci:


  • oko 300g leblebija

  • 2-3 kašike tahinija

  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

  • Sok od 1 limuna

  • 2 češnja belog luka

  • 1/2 kašičice mlevenog kima

  • 1/2 kašičice mlevenog kumina

  • So po ukusu

  • Voda po potrebi

  • nekoliko kockica leda

  • 2 srednje slatke paprike (crvena, žuta ili narandžasta)

  • 1 kašičica dimljene paprike

  • Sveži peršun, nekoliko grančica u humus, nekoliko možete koristiti za ukras



Uputstva:


  1. Zagrejte gril tiganj/rernu na srednje jakoj vatri. Slatke paprike premažite maslinovim uljem i stavite ih na gril tiganj. Pecite ih oko 10 minuta, okrećući ih povremeno, dok se koža ne ugljeniše ugljeniše tj pocrni. Izvadite sa tiganja, stavite u posudu i pokrijte plastičnom folijom. Pustite ih da se pare oko 10 minuta. Ogulite kožu, uklonite semenke i grubo iseckajte.

  2. U procesoru hrane, stavite leblebije, papriku, tahini, 2 kašike maslinovog ulja, sok od limuna, beli luk, kim, kumin, dimljenu papriku, led i so. Blendirajte dok ne postane glatko.

  3. Ako je smeša previše gusta, dodajte vodu, kašiku po kašiku, dok ne postignete željenu konzistenciju.

  4. Prenesite humus u posudu za posluživanje, prelijte sa malo maslinovog ulja i ukrasite svežim peršunom i leblebijama.


    ONLYPLANTS!



Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page