top of page

KAKO NAPRAVITI UKUSAN ČIA PUDING SA KAKI JABUKOM

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 24, 2024
  • 3 min read

Da li ste u potrazi za zdravom, ali ukusnom poslasticom? Chia puding je odgovor. Ne samo da je lako napraviti, već je i prepun hranljivih materija koje će dati energiju vašem danu. Kombinovanje čia semena, sojinog mleka i kaki (jabuke) stvara jedinstven i divan profil ukusa koji će vas naterati da se vratite po još. Ovde ćete naći recept za svaki korak do ovog ukusnog jela, savršenog za doručak, brzu užinu ili lagani dezert.


Zašto izabrati čia puding?


čia semenke su male ali moćne. Samo dve kašike obezbeđuju:


  • 5 grama proteina

  • 10 grama vlakana, što je oko 1/3 dnevnih potreba

  • 2,400 miligrama omega-3 masnih kiselina


Kada se ove semenke natope u tečnosti, apsorbuju do 10-12 puta veću težinu, formirajući gusti gel koji nije samo zadovoljavajući, već i zasitan. U kombinaciji sa sojinim mlekom, dodajete dodatne proteine, doprinoseći većoj nutritivnoj vrednosti. Ovaj ukusan puding je idealan za svakoga ko traži opciju bez mlečnih proizvoda.


Kaki ili persimon dodaje dodatni sloj slatkoće zajedno sa vitaminima A i C. Jedna voćke sadrži oko 55 kalorija i takođe je bogata antioksidansima. Zajedno sa čia semenom i sojom, stvarate jelo koje pršti ukusom i zdravstvenim prednostima.


Sastojci koji će vam trebati


Pravljenje chia pudinga je jednostavno, a potrebno vam je samo nekoliko sastojaka:


  • 1/2 šolje chia semenki – Ovo seme je baza i obezbeđuje teksturu.

  • 2 šolje sojinog mleka – Izaberite nezaslađeno

  • 1 zreli kaki (persimon) + 2 zrela kakija za preliv

  • 1-2 kašike javorovog sirupa ili meda (opciono)

  • 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)

  • Prstohvat soli – Poboljšava ukupni ukus



Priprema


1. korak: Pomešajte chia semenke i sojino mleko


U velikoj posudi pomešajte chia semenke sa sojinim mlekom. Mešajte dok se dobro ne sjedini. Ako vam se sviđa vaš puding slađi, dodajte javorov sirup ili med i ekstrakt vanile. Ne zaboravite taj prstohvat soli. Lepo naglašava ukuse. Dodajte jedan izblendirani kaki u smesu i sve ponovo promešajte.


Korak 2: Ostavite da se odmori


Ostavite mešavinu da odstoji oko 10 minuta. Za to vreme, chia semenke će nabubriti i apsorbovati tečnost, formirajući konzistenciju nalik pudingu. Ponovo promešajte nakon 10 minuta da se razbiju sve grudvice, a zatim ostavite da odstoji još 30 minuta. Za najbolju strukturu, stavite smešu u frižider preko noći.




Korak 3: Pripremite kaki


Dok se chia puding odmara, pripremite kaki za preliv. Izaberite zrelo voće i ogulite ga. Uklonite seme, ubacite u blender i izblendirajte do kremaste strukture. Možete ostaviti par kockica za ukras. Ostavite ovo po strani da biste ga koristili kao preliv pred posluženje.


Korak 4: Sastavite svoj puding


Kada se vaš chia puding ohladio i nabubrio, možete ga poslužiti u pojedinačnim posudama ili čašama. Na vrh pudinga staviet izblendirani kaki, ali naravno možete dopuniti i sa narezanim bananam, bobicama, ili posuti orahe za dodatno krckanje i ukus.



Čuvanje vašeg čia pudinga


Ako imate ostataka, čuvanje čia pudinga je jednostavno. Prenesite ga u hermetički zatvorenu posudu i stavite u frižider. Ostaće sveže oko 3-5 dana. Možete uživati u rashlađenom ili ga ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi malo pre posluživanja.


Ukusna i hranljiva poslastica


Čia puding sa sojinim mlekom i kakijem je hranljiv obrok koji je preukusan. Bilo kao opcija za doručak, osvežavajuća užina, ili lagani desert, ovaj puding će sigurno impresionirati i vas i ukućane a i goste.


Pa zašto čekati? Priuštite sebi i svojim najmilijima ovaj divan čia puding. Svaka kašika nije samo ukusna, već i korak ka zdravijoj ishrani. Uživajte u kremastoj, voćnoj dobroti!


ONLYPLANTS!

Commentaires


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page