KARAMELIZOVANO KORENASTO POVRĆE I LUK UŠUŠKANO U KREVETIĆU OD KINOE
- Only plants by Danijela
- Dec 12, 2024
- 2 min read
Brzi dodatak za ručak a može da bude i lagana večera?! Bez glutena i napravljeno od nekoliko namirnica...
Za karamelizovano povrće možete koristiti povrće koje volite (ili trenutno imate), a mogućnosti su gotovo neograničene. Ja najviše volim da na ovaj način spremim luk, posebno crni i crveni, koji dodaju bogatstvo ukusa i dubinu jela. Crni luk, poznat po svojoj slatkoći i intenzivnom mirisu, prilikom kuvanja postaje još slađi i sočniji, dok crveni luk donosi blagu pikantnost i živopisnu boju. U ovoj kombinaciji, često dodajem i beli luk, koji doprinosi aromatičnosti i daje poseban šarm svakom jelu.
Osim luka, takođe volim da uključim razno korenasto povrće, kao što su šargarepa, peršun i paštrnak. Šargarepa je divna zbog svoje prirodne slatkoće, koja se pojačava kada se termički obradi, stvarajući savršenu harmoniju sa ostalim sastojcima. Njena hrskava tekstura i vibrantna narandžasta boja čine jelo ne samo ukusnim, već i vizuelno privlačnim. Peršun, sa svojom svežinom i blagim ukusom, često se koristi kao začin koji dodatno obogaćuje jela, dok paštrnak, koji ima sličnu slatkoću kao šargarepa, donosi dodatnu složenost i dubinu ukusu. Paštrnak se često koristi u kulinarstvu zbog svog specifičnog ukusa i nutritivnih svojstava. Njegov okus je blago slatkast i orašast, što ga čini savršenim dodatkom čorbama, varivima, pireima i raznim prilozima.
Kombinacija ovih povrća stvara savršen balans između slatkog i slanog, dok se njihovi ukusi međusobno prožimaju i dopunjuju. Kada se ova povrća pripremaju zajedno, obično na laganoj vatri ili u pećnici, oslobađaju svoje prirodne sokove i arome, što rezultira bogatim i ukusnim jelom koje može biti savršena priloga ili čak glavno jelo. Osim toga, ova metoda pripreme povrća omogućava da zadrže većinu svojih hranljivih sastojaka, što ih čini ne samo ukusnim, već i zdravim izborom za vašu ishranu.

Potrebni sastojci
2 šargarepe
2 paštrnaka
2 peršuna
1 crni luk
1 crveni luk
2 čen belog luka
3 kapike balzamiko sirćeta
3 kašike kokosovog šećera
1/2 kašičice soli
Način pripreme:
Iseckano povrće propržite na malo maslinovog ulja dok ne omekša, najbolje u nekom nelepljivom tiganju kako bi se termički obrađivalo bez ikakve tečnosti. Temperatura kreće od jake a zatim se krčka na slaboj jačini - samo početak na jakoj snazi ringle otpušta šećere, a kad se pređe na slabo - ti šećeri kreću da se karamelizuju. Pokopite ga a povremeno promešajte. Pri kraju, kako bi voda od kondenza isparila, skinite poklopac. Ceo ovaj proces u zavisnosti od povrća, ne bi trebalo da traje duže od 45 minuta.
Kad mislite da je povrće dovoljno omekšalo, prelite ga sa balzamiko sirćetom, šećerom i sa malo soli. Mešajte dok se šećer ne rastopi i povrće dobije lepu karamelizovanu opnu i izgled.
Kinou sam obrarila i dodala samo malo soli. Bilo mi je dovoljno u ovoj kombinaciji a vi možete dodate začine po želji. Takođe, povrće možete spremiti i uz neku drugu žitaricu.

Malo više o kinoi pročitajte u ovoj objavi.
Ukoliko vam se svideo recept, imate pitanje ili ste ga napravili, ostavite komentar ili lajk! Hvala :)
ONLYPLANTS!
Comments