top of page

KESADILJE SA PUNJENJEM OD CRNOG PASULJA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 23, 2024
  • 4 min read

Updated: Dec 11, 2024


Omiljeni crni pasulj na meniju, ali u ovoj varijanti služi kao savršeno punjenje za kesadilje. Crni pasulj je poznat po svom bogatom ukusu i hranljivim svojstvima - bogat je vlaknima, proteinima i raznim vitaminima i mineralima, a u kombinaciji sa drugim sastojcima stvara izvanrednu harmoniju ukusa. Ova vrsta jela je izuzetno jednostavna i brza za pripremu, što je čini idealnim izborom za sve one koji žele da uživaju u ukusnom obroku bez previše truda.




KESADILJE SA PUNJENJM OD CRNOG PASULJA
KESADILJE SA PUNJENJM OD CRNOG PASULJA

Da biste pripremili kesadilje, potrebne su vam tortilje, koje možete birati između kukuruznih ili pšeničnih, u zavisnosti od vaših preferencija. Drugi obavezan sastojak je sir; preporučuje se korišćenje rendanog sira koji se dobro topi, kao što su čedar ili meksički mešavina sireva. Princip pripreme je vrlo jednostavan: prvo stavite tortilju na tiganj, zatim dodajte sloj rendanog sira, preko njega stavite punjenje od crnog pasulja, nakon čega dodate još jedan sloj sira. Na kraju, pokrijte sve drugom tortiljom. Sve to pecite na suvom tiganju, pri čemu blago pritiskate tortilju kako bi se sir ravnomerno rastopio i sve se spojilo u savršenu harmoniju ukusa. Kada je donja strana zlatno smeđa, pažljivo okrenite kesadilju da ispečete i drugu stranu. Kada je sve spremno, izvadite iz tiganja, iseckajte na trouglove i uživajte u ovom ukusnom obroku.

 

Slojevi naših kesadilja uključuju: biljni sir koji je savršena alternativa za one koji izbegavaju mlečne proizvode, namaz od crnog pasulja koji dodaje bogatstvo i dubinu ukusa, svež gvakamole koji donosi kremastu teksturu i svežinu, drobljen tortilja čips koji dodaje hrskavost, i ponovo biljni sir kako bi sve bilo savršeno povezano. Ova kombinacija sastojaka čini kesadilje ne samo ukusnim, već i vizuelno privlačnim, što ih čini savršenim za posluženje na bilo kojoj prilici.

 




Koji vam je recept potreban? Nudim vam nekoliko sjajnih ideja:


Recept za punjenje od crnog pasulja, kukuruza i slatkih paprika za kesadilje, koje će uneti dodatnu sočnost i slatkoću u vaše jelo. Ovaj recept je jednostavan i brz, a sastojci su lako dostupni.


Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • 1 crvena paprika, iseckana na kockice

  • 1 srednji crveni luk, iseckan na kockice

  • 2 čena belog luka, sitno seckana

  • 1 konzerva crnog pasulja, oceđen i ispran

  • 1/2 šolje kuvanog kukuruza šećerca

  • 1 kašičica mlevenog kumina

  • 1 kašičica dimljene paprike

  • 1/2 kašičice čili praha (po ukusu)

  • So i biber po ukusu

  • 1/4 šolje svežeg korijandera, sitno seckanog (opciono)

  • Sok od jednog limeta (po ukusu)

  • 100g izlomljenog tortilja čipsa


Priprema:

  1. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte papriku i crveni luk. Pržite dok ne omekšaju, oko 5-7 minuta.

  2. Dodajte seckani beli luk i pržite još oko 1 minut dok ne postane mirisan.

  3. U tiganj dodajte crni pasulj i kukuruz. Mešajte sve zajedno.

  4. Dodajte mleveni kumin, dimljenu papriku, čili prah, so i biber. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine i kuvajte još 2-3 minuta dok se sve ne zagreje.

  5. Ako koristite, dodajte sitno seckani korijander i sok od limeta. Sve dobro promešajte.

  6. Smesu blago izgnječite gnječilicom za pire.


    Na tortilju stavite deo pripremljenog punjenja, dodajte rendani biljni sir po želji, gvakamole, lomljene kukuruzne tortilje (čips od kukuruza) i zatim opet sloj rendanog sira i preklopite tortilju drugom tortiljom

    Pecite kesadilje u gril tiganju na srednjoj temperaturi dok ne postanu zlatno smeđe i sir se ne istopi kako bi se slojevi zalepili. Isecite ih na trouglove.

    Kesadilje poslužite tople uz beli dip sos na bazi sojinog jogurta i gvakamole.



    RECEPT ZA BELI DIP SOS NA BAZI SOJINOG JOGURTA


RECEPT ZA gusti beli dip sauce na bazi biljnog sojinog jogurta, koji će savršeno upotpuniti vaše kesadilje. Ovaj dip je kremast i bogat, idealan za umakanje i dodatno obogaćivanje ukusa.




Sastojci:

  • 250 ml sojinog jogurta

  • 2 kašike tahinija

  • 1 čen belog luka, sitno seckan ili izrendan

  • 1 kašika soka od limuna

  • 1 kašičica mlevenog kumina

  • So i biber po ukusu

  • Svež peršun ili mirođija, sitno seckani (opciono)

  • 1-2 kašike maslinovog ulja (opciono za dodatnu kremastost)

  • 1/4 kašičice kajenskog bibera ili paprike (opciono za malo pikantnosti)


Priprema:

  1. U srednje velikoj posudi, pomešajte sojin jogurt, tahini, sitno seckan beli luk, sok od limuna i mleveni kumin. Dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

  2. Dodajte so i biber po ukusu. Ako želite, možete dodati svež peršun ili mirođiju za dodatni svež ukus.

  3. Pre nego što poslužite, ostavite sos u frižideru najmanje 30 minuta kako bi se ukusi sjedinili.


Recept za gvakamole, koji je klasičan meksički sos napravljen od avokada, limete, crvenog luka i začina, donosi svežinu i savršeno se uklapa sa svim vrstama jela, posebno sa kesadiljama.


Začini su ključni za dočaravanje autentičnih meksičkih ukusa u vašim kesadiljama. Evo spiska začina koji će vas na tren odvesti u Meksiko:


Spisak začina meksičke kuhinje:

  1. Čili prah: Osnova za mnoge meksičke začinske mešavine, daje ljutinu i bogat ukus.

  2. Kumin: Pruža topao, zemljani ukus koji je karakterističan za meksičku kuhinju.

  3. Dimljena paprika (pimento): Dodaje dimljenu notu i boju.

  4. Origano (posebno meksički origano): Donosi osvežavajuću, herbalnu aromu.

  5. Korijander (cilantro): Koristi se svež za završnu notu, ili seme korijandera za začin.

  6. Čili flakes: Sitni komadići suvog čilija za dodatnu ljutinu.

  7. Beli luk u prahu: Pruža bogat ukus belog luka, bez potrebe za seckanjem.

  8. Luk u prahu: Suptilna aroma luka, odličan dodatak mesnim punjenjima.

  9. Cimet: Koristi se u malim količinama za složenost ukusa, posebno u sosevima.

  10. Kakao prah: Neobičan, ali tradicionalan začin koji se koristi u mole sosovima za bogat, tamni ukus.

  11. Sok od limete: Svežina i kiselost koja savršeno balansira začine.


    Recept za gvakamole u posebnoj objavi...


Kombinacijom ovih začina možete stvoriti autentične meksičke kesadilje koje će vas transportovati pravo na ulice Meksika. Eksperimentišite sa proporcijama dok ne pronađete savršenu mešavinu koja vam najviše odgovara. Ovi začini su ključni za postizanje pravog meksičkog okusa i stvaranje nezaboravnog kulinarskog iskustva.


Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page