top of page

KUPINOLADA - SOČNI KOLAČ OD KUPINE

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 27, 2024
  • 2 min read

Super lak kolač od zdravih sastojaka, koji sem hlađenja zahteva malo vremena za pripremu. Ovaj kolač je savršena poslastica za sve one koji žele da uživaju u slatkom, a da pritom ne kompromituju svoje zdravlje. Možete ga praviti od sezonskog svežeg voća po želji ili od smrznutog, takođe. Sezonsko voće ne samo da dodaje bogat ukus, već i obezbeđuje potrebne vitamine i minerale, dok smrznuto voće može biti odlična alternativa kada sveže nije dostupno.


Ja sam izabrala sveže kupne iz bašte, koje su pune sočnosti i prirodne slatkoće, a ovaj kolač pravljen je po uzoru na Sonjin recept @zdravoja i ona ga je nazvala Višnjolada jer je ona kolač pravila sa višnjama. Ovaj naziv je veoma prikladan s obzirom na to da višnje dodaju poseban karakter i aromu kolaču, ali i čine ga izuzetno sočnim.


Kolač se može prilagoditi različitim vrstama voća, pa tako možete eksperimentisati sa breskvama, jagodama, ili čak malinama, zavisno od vaših preferencija i dostupnosti voća. Priprema ovog kolača je jednostavna, a rezultat je uvek zadovoljavajući, jer se spaja ukus i zdravlje u jednoj divnoj poslastici.


KUPINOLADA

Potrebni sastojci

korica:

  • 180g pečenih lešnika

  • 80g svežih urmi

  • 1 kašika sirovog kakao praha

  • prstohvat soli


fil:

  • 50g speltinog griza

  • 250ml biljnog mleka / vode

  • 1-2 kašike javorovog sirupa

  • 150g svežih kupina

  • 2 kašike čia semenki


glazura:

  • 60g crne čokolade 80% kakao

  • 2 kašike kokosovog ulja

  • 2 kašike javorovog sirupa




Način pripreme
  1. Sve sastojke za koru blendirati dok ne dobijete ujednačenu smesu.

  2. Smesu rukama utisnuti u manji kalup ili posudu 10×15 cm.

  3. Speltin griz kuvati na vodi/ biljnom mleku sa javorovim sirupom.

  4. Griz dodavati postepeno uz lagano mešanje da se ne stvore grudvice, a potom dodati i kupine (voće po želji možete izblendirati pre ubacivanja u griz). Mešajte dok se fil ne ujednači.

  5. U kuvani griz sa višnjama dodati 2 kašike čia semenki.

  6. Crveni fil ostaviti da se malo ohladi i stegne a potom ga dodajte na osnovu i ostaviti u frižider na hlađenje dok pripremate glazuru.

  7. Otopiti na pari 2 kašike kokosovog ulja, 2 kašike javorovog sirupa i crnu čokoladu sa 80% kakaa, mešati dok se sastojci lepo ne istope a zatim preliti preko ohlađenog kolača.

  8. Po želji posuti pečenim seckanim lešnikom.



    Kupinolada

 


Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page