KUPINOLADA - SOČNI KOLAČ OD KUPINE
- Only plants by Danijela
- Nov 27, 2024
- 2 min read
Super lak kolač od zdravih sastojaka, koji sem hlađenja zahteva malo vremena za pripremu. Ovaj kolač je savršena poslastica za sve one koji žele da uživaju u slatkom, a da pritom ne kompromituju svoje zdravlje. Možete ga praviti od sezonskog svežeg voća po želji ili od smrznutog, takođe. Sezonsko voće ne samo da dodaje bogat ukus, već i obezbeđuje potrebne vitamine i minerale, dok smrznuto voće može biti odlična alternativa kada sveže nije dostupno.
Ja sam izabrala sveže kupne iz bašte, koje su pune sočnosti i prirodne slatkoće, a ovaj kolač pravljen je po uzoru na Sonjin recept @zdravoja i ona ga je nazvala Višnjolada jer je ona kolač pravila sa višnjama. Ovaj naziv je veoma prikladan s obzirom na to da višnje dodaju poseban karakter i aromu kolaču, ali i čine ga izuzetno sočnim.
Kolač se može prilagoditi različitim vrstama voća, pa tako možete eksperimentisati sa breskvama, jagodama, ili čak malinama, zavisno od vaših preferencija i dostupnosti voća. Priprema ovog kolača je jednostavna, a rezultat je uvek zadovoljavajući, jer se spaja ukus i zdravlje u jednoj divnoj poslastici.

Potrebni sastojci
korica:
180g pečenih lešnika
80g svežih urmi
1 kašika sirovog kakao praha
prstohvat soli
fil:
50g speltinog griza
250ml biljnog mleka / vode
1-2 kašike javorovog sirupa
150g svežih kupina
2 kašike čia semenki
glazura:
60g crne čokolade 80% kakao
2 kašike kokosovog ulja
2 kašike javorovog sirupa
Način pripreme
Sve sastojke za koru blendirati dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Smesu rukama utisnuti u manji kalup ili posudu 10×15 cm.
Speltin griz kuvati na vodi/ biljnom mleku sa javorovim sirupom.
Griz dodavati postepeno uz lagano mešanje da se ne stvore grudvice, a potom dodati i kupine (voće po želji možete izblendirati pre ubacivanja u griz). Mešajte dok se fil ne ujednači.
U kuvani griz sa višnjama dodati 2 kašike čia semenki.
Crveni fil ostaviti da se malo ohladi i stegne a potom ga dodajte na osnovu i ostaviti u frižider na hlađenje dok pripremate glazuru.
Otopiti na pari 2 kašike kokosovog ulja, 2 kašike javorovog sirupa i crnu čokoladu sa 80% kakaa, mešati dok se sastojci lepo ne istope a zatim preliti preko ohlađenog kolača.
Po želji posuti pečenim seckanim lešnikom.
Kupinolada
Comments