KUPOVINA KOKOSA
- Only plants by Danijela
- Oct 5, 2024
- 2 min read
Updated: Nov 5, 2024
Vodič za kupovinu kokosa

🥥 Kako da odaberete kokos pri kupovini?
Kod nas, koliko ja znam, nema mladih kokosovih oraha, sem onih braon, starijih koje možete da kupite. Kad ga uzmete u ruku i promućkate, treba da čujete vodu kako se mućka u njemu. To je koksova voda. Znači da je kokos dobar.
🥥 Kako do kokosove vode?
Na jednom delu kokosove opne postoje tri manja udubljenja, tu je kora mekanija. Kako biste ocedili kokosovu vodu iz njega, treba da se napravi rupa u jednoj od ta tri udubljenja. Ja koristim otvarač za vino koji udarim kuhinjskim čekićem 😂. Moj muž je optimista koga ne mrzi da za to izvadi manju bušilicu 🤪 Čim se kora probuši, iscedite vodu, preporučujem da stavite manju cetku na čašu jer će biti sitnih delova. Kokosovu vodu možete da popijete ili da koristite za smutije, ovsenu kašu, kolače…
🥥Kako otvoriti kokosov orah?
Ja koristim veći nož ( i tučak za meso), udarate po zamišljenoj liniji na polovini, okrećite kokos na dasci. Nekad je iz nekoliko udaraca gotovo, nekad je potrebno duže 😩🤷 . Kad pukne pred vama su dva dela – kokosova kora i mirišljavo meso kokosa. Njega jednostavno odvojite nožem od kore. 🥥Kokosova kora - od nje mogu da se naprave savršene kokos činijice, spoljašnjost se očisti, ispolira i premaže uljem. U njimu su ovsene kaše još ukusnije 😊🥥Kokosovo mesoKokosovo meso je obloženo tankom braon koricom. Ja je oljuštim jer pulpu koristim 2 puta – prvo za mleko a ostatak za kolačiće, kašu… Dakle, kokosovo meso oljuštite.
🥥Kokosovo mleko
Ukoliko pravite mleko, iseckajte kokos meso i ubacite u blender. Na jedan kokosov orah, dodajte 8dcl vode, preko toga mleko bude slabije, barem meni. Blendirajte dok se sav kokos ne usitni. Procedite kroz gazu ili cetku, ostatke pulpe pritisnite da se iz njega iscedi mleko. Ta-da!

🥥Kokosovi listići
Ukoliko želite da od mesa napravite listiće, ljuštilicom za povrće napravite tanke listiće i sušite u rerni na 100C oko 1h.
🥥Kokosovo brašno
Od mleka, ostaje vam kokosovo brašno. Obzirom da je već upotrebljeno, ne može dugo da stoji ali zato je savršeno da od njega napavite kolačiće, da ga upotrebite u kaši… Ja sam od ovog kokosa napravila kolač.. o tome drugi put.Kokosasti pozdrav!
Commentaires