top of page

MEDITERANSKA SALATA SA SUŠENIM PARADAJZOM I KINOOM

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 1, 2024
  • 1 min read

Updated: Dec 21, 2024

Ako ste ljubitelj paradajza u suvom obliku, mislim na sušeni paradajz i pesto od sušenog paradajza, ova salata je pravi pogodak za vas! Dobro ohlađena prijaće vam u svakom godišnjem dobu!


Sušeni paradjaz je sušeni plod paradajza koji se često koristi u kuvanju zbog svog intenzivnog ukusa i arome. Sušeni paradajz je popularan u mediteranskoj kuhinji, gde se često koriste u salatama, umacima, i kao dodatak raznim jelima. Njihova bogata, slatko-kiselkasta nota može obogatiti ukus pizze, testenine, pa čak i sendviča. Osim toga, sušeni paradajz je odličan izvor vitamina C, vitamina K, i antioksidanasa, što ih čini korisnim dodatkom zdravoj ishrani.



Potrebni sastojci:

  • 180g mix kinoe (bela, crvena, crna ili jedna, po izboru), obariti i ostaviti da se ohladi

  • 400g kuvanih leblebija

  • 2 avokada, iseckati

  • 4 kašika semenki konoplje

  • 200g zelenih maslina, iseckati

  • 100g suvog paradajza iseckati

  • 3 kašike vegan pesta od bosiljka (homemade)

  • 3 kašike pesta od sušenog paradajza

  • Začini: sok 1 limuna

  • so i biber po ukusu



Način pripreme:

  1. Kinou potopite na pola sata pre kuvanja, da bi se sprao saponin. Isperite je I skuvajte u odnosu 1:2, nekih 15minuta. Zatim je ostavite još 15 minuta poklopljenu u šerpi u kojoj ste je kuvali.

  2. Prođite viljuškom kroz nju da je rastresete.

  3. Kad se malo prohladi, dodajte ostale iseckane sastojke. Promešajte I začinite.

  4. Salatu dobro ohladiti pre služenja.


    Verujte mi, nećete se razočarati!

 





Ukoliko vam se svideo recept, imate pitanje ili ste ga napravili, ostavite komentar ili lajk! Hvala :)


ONLYPLANTS!


Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page