MEDITERANSKA SALATA SA SUŠENIM PARADAJZOM I KINOOM
- Only plants by Danijela
- Nov 1, 2024
- 1 min read
Updated: Dec 21, 2024
Ako ste ljubitelj paradajza u suvom obliku, mislim na sušeni paradajz i pesto od sušenog paradajza, ova salata je pravi pogodak za vas! Dobro ohlađena prijaće vam u svakom godišnjem dobu!
Sušeni paradjaz je sušeni plod paradajza koji se često koristi u kuvanju zbog svog intenzivnog ukusa i arome. Sušeni paradajz je popularan u mediteranskoj kuhinji, gde se često koriste u salatama, umacima, i kao dodatak raznim jelima. Njihova bogata, slatko-kiselkasta nota može obogatiti ukus pizze, testenine, pa čak i sendviča. Osim toga, sušeni paradajz je odličan izvor vitamina C, vitamina K, i antioksidanasa, što ih čini korisnim dodatkom zdravoj ishrani.

Potrebni sastojci:
180g mix kinoe (bela, crvena, crna ili jedna, po izboru), obariti i ostaviti da se ohladi
400g kuvanih leblebija
2 avokada, iseckati
4 kašika semenki konoplje
200g zelenih maslina, iseckati
100g suvog paradajza iseckati
3 kašike vegan pesta od bosiljka (homemade)
3 kašike pesta od sušenog paradajza
Začini: sok 1 limuna
so i biber po ukusu
Način pripreme:
Kinou potopite na pola sata pre kuvanja, da bi se sprao saponin. Isperite je I skuvajte u odnosu 1:2, nekih 15minuta. Zatim je ostavite još 15 minuta poklopljenu u šerpi u kojoj ste je kuvali.
Prođite viljuškom kroz nju da je rastresete.
Kad se malo prohladi, dodajte ostale iseckane sastojke. Promešajte I začinite.
Salatu dobro ohladiti pre služenja.
Verujte mi, nećete se razočarati!

Ukoliko vam se svideo recept, imate pitanje ili ste ga napravili, ostavite komentar ili lajk! Hvala :)
ONLYPLANTS!
Comments