top of page

MINI TARTOVI SA KAJSIJAMA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Dec 4, 2024
  • 2 min read

Tart je vrsta kolača koji se odlikuje svojom specifičnom strukturom i bogatim ukusom. Obično se sastoji od hrskave kore koja se pravi od brašna, maslaca/masnoće i šećera, a koja služi kao osnova za razne vrste punjenja. Ova kora može biti slatka ili slana, zavisno od vrste tarta koji se priprema. U slatkim tartovima, punjenje može uključivati voće, čokoladu, kremaste smese ili čak orahe, dok se u slanim varijantama često koriste povrće, sirevi...


Jedna od najpoznatijih vrsta tarta je voćni tart, koji se obično puni raznim sezonskim voćem poput jagoda, malina, breskvi ili borovnica, a često se prelivaju slatkim gelom ili kremom od vanile. Ovaj desert ne samo da je ukusan, već i vizuelno privlačan, što ga čini omiljenim izborom na svečanim prilikama i desertnim menijima.


Tartovi se mogu pripremati u raznim oblicima i veličinama, od mini tartova koji su idealni za posluženje na koktelima, do velikih tartova koji se mogu seći na kriške. Priprema tarta zahteva određenu veštinu, posebno kada je reč o pravljenju savršene kore koja će biti hrskava i zlatno smeđa.


U mnogim kulturama, tart je postao simbol domaće kuhinje i kreativnosti, jer omogućava domaćicama da eksperimentišu s različitim ukusima i sastojcima. Bilo da se radi o klasičnom receptu ili modernoj interpretaciji, tart ostaje omiljeni izbor za mnoge sladokusce širom sveta.




MINI TARTOVI SA KAJSIJAMA
MINI TARTOVI SA KAJSIJAMA

Divne kajsije koje sam koristila za ove mini tartove su iz bašte moje sestre. Kajsije su voće koje je poznato po svojoj sočnosti i slatkoći, a često se koriste u različitim slasticama i dezertima. Kajsije su bogate vitaminima, posebno vitaminom A i vitaminom C, kao i antioksidansima koji su korisni za zdravlje.Priprema mini tartova sa ovim divnim voćem je pravi užitak. Prvo, pripremila sam hrskavu koru od testa, koja je savršeno kontrastirala sa mekoćom i slatkoćom kajsija. Kada su se tartovi pekli u rerni, miris koji se širio bio je toliko primamljiv da je bilo teško čekati da se ohlade pre nego što ih probamo.




Ovi mini tartovi su savršen desert za svaku priliku, bilo da se radi o porodičnom okupljanju ili nekoj svečanoj proslavi ili odlasku na kasno prolećni piknik.



Porebne namirnice:

  • 160g belog brašna (možete mešate belo, integralno pšenično ili speltino)

  • 90g tvrdog kokosovog ulja (ne u tečnom stanju!!!)

  • ½ kašičice soli

  • Ledena voda oko 3-4 kašike

  • 200g otopljene crne čokolade

  • 10 kašika svežeg džema od kajsija/izblendirane sveže kasjije

  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

  • 10 listića seckane sveže mente


Način pripreme:

  1. Pomešajte brašno i so, dodajte kokosovo ulje. Kako se ne bi otopilo, morate brzo da umesite testo. Sve umrvite a zatim dodajte kašiku po kašiku vode dok se testo ne sjedini.

  2. Uvijte ga u providnu foliju pa ga stavite na 1h u frizider kako bi se ulje ponovo „stegnulo“.

  3. Na pobrašnjenog površini razvucite oklagijom testo, secite ga u veličini kalupa (možda pravite veliki tart?) i premestite u kalupe. Odsecite krajeve po kalupu da budu lepi.

  4. Peći na 180C kore 10 minuta.

  5. Otopite čokoladi u posudi sa duplim dnom, kad se otopi dodajte džem od kasjije i iseckane listiće mente.

  6. Napunite svaki polupečeni tart sa nekoliko kašika punjenja, i sve ide u zagrejanu rernu na 180C, oko 15 minuta, dok tartovi ne porumene.

  7. Ukrasiti sa kriškama svežih kajsija.

  8. Od ove mere imate 6-8 malih tartova.

Comentarios


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page