top of page

MUHAMARA OD CVEKLE

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 6, 2024
  • 2 min read

Updated: Nov 28, 2024


Ovaj namaz bi standardno bio napravljen sa pečenim paprikama, a ja sam ih zamenila pečenom cveklom - muhamara od cvekle. Ova inovacija donosi ne samo promenu u boji, već i dodatnu dubinu ukusa koja može obogatiti svaku trpezu. Pečena cvekla, sa svojom prirodnom slatkoćom i zemljanim tonovima, pruža savršenu osnovu za ovaj umak, dok se njene nutritivne vrednosti dodatno ističu u ovom receptu. Kada se cvekla peče, njena tekstura postaje nežna i sočna, a boja se intenzivira, što doprinosi vizuelnom doživljaju jela.


Šta je muhamara?

Muhamara je tradicionalni namaz / umak koji potiče iz arapske kuhinje, najčešće se priprema od pečenih paprika, oraha, maslinovog ulja, limunovog soka i začina. Ova kombinacija sastojaka stvara bogat, kremast i aromatičan umak koji se može koristiti kao namaz na hlebu, dodatak jelima ili čak kao dip za povrće. U ovom slučaju, zamena pečenih paprika cveklom ne samo da osvežava klasični recept, već i dodaje novu dimenziju ukusa i zdravlja. Cvekla je poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, a njena konzumacija može doprineti poboljšanju opšteg zdravlja. Ovaj spoj tradicionalnog i inovativnog stvara savršen balans i poziva na eksperimentisanje u kuhinji.

MUHAMARA OD CVEKLE

Potrebni sastojci:
  • 2 srednje cvekle

  • 4 kašike maslinovog ulja

  • 120g oraha

  • 1 češanj belog luka

  • 3/4 šolje prezli

  • 2 kašike balzamiko od nara

  • 1 kašika dimljene paprike

  • 1/2 kašike šećera

  • 1 kašika sumaka

  • 1/2 kašičice soli

  • 1/2 kašičice kajenske paprike



Način pripreme:
  1. Priprema cvekle: Operite cveklu, probušite je par puta viljuškom, umotajte je u aluminijumsku foliju i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 45-60 minuta, ili dok ne omekša. Ostavite da se ohladi, a zatim oljuštite i iseckajte na kockice.

  2. U tiganju bez ulja lagano prepržite orahe dok ne postanu mirisni, oko 3-4 minuta. Pazite da ih ne pregorite. Ostavite da se ohlade.

  3. U blenderu ili procesoru hrane pomešajte pečenu cveklu, orahe, maslinovo ulje, beli luk, prezle, balzamiko od nara, dimljenu papriku, šećer, sumak, so i kajensku papriku. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Po potrebi, dodajte još maslinovog ulja ili balzamika da postignete željenu teksturu.

  4. Probajte muhamaru i po potrebi dodajte još soli, sumaka ili kajenske paprike po ukusu.

  5. Prebacite muhamaru u činiju za serviranje i poslužite uz sveži hleb kiseljak, pita hleb ili kao dodatak hrskavim štapićima povrća - šargarepa, celer, krastava, paprika....


    Uživajte u vašoj domaćoj muhamari od cvekle!


Više o cvekli pročitaj ovde


ONLYPLANTS!


Yorumlar


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page