MUHAMARA OD CVEKLE
- Only plants by Danijela
- Nov 6, 2024
- 2 min read
Updated: Nov 28, 2024
Ovaj namaz bi standardno bio napravljen sa pečenim paprikama, a ja sam ih zamenila pečenom cveklom - muhamara od cvekle. Ova inovacija donosi ne samo promenu u boji, već i dodatnu dubinu ukusa koja može obogatiti svaku trpezu. Pečena cvekla, sa svojom prirodnom slatkoćom i zemljanim tonovima, pruža savršenu osnovu za ovaj umak, dok se njene nutritivne vrednosti dodatno ističu u ovom receptu. Kada se cvekla peče, njena tekstura postaje nežna i sočna, a boja se intenzivira, što doprinosi vizuelnom doživljaju jela.
Šta je muhamara?
Muhamara je tradicionalni namaz / umak koji potiče iz arapske kuhinje, najčešće se priprema od pečenih paprika, oraha, maslinovog ulja, limunovog soka i začina. Ova kombinacija sastojaka stvara bogat, kremast i aromatičan umak koji se može koristiti kao namaz na hlebu, dodatak jelima ili čak kao dip za povrće. U ovom slučaju, zamena pečenih paprika cveklom ne samo da osvežava klasični recept, već i dodaje novu dimenziju ukusa i zdravlja. Cvekla je poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, a njena konzumacija može doprineti poboljšanju opšteg zdravlja. Ovaj spoj tradicionalnog i inovativnog stvara savršen balans i poziva na eksperimentisanje u kuhinji.

Potrebni sastojci:
2 srednje cvekle
4 kašike maslinovog ulja
120g oraha
1 češanj belog luka
3/4 šolje prezli
2 kašike balzamiko od nara
1 kašika dimljene paprike
1/2 kašike šećera
1 kašika sumaka
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice kajenske paprike
Način pripreme:
Priprema cvekle: Operite cveklu, probušite je par puta viljuškom, umotajte je u aluminijumsku foliju i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 45-60 minuta, ili dok ne omekša. Ostavite da se ohladi, a zatim oljuštite i iseckajte na kockice.
U tiganju bez ulja lagano prepržite orahe dok ne postanu mirisni, oko 3-4 minuta. Pazite da ih ne pregorite. Ostavite da se ohlade.
U blenderu ili procesoru hrane pomešajte pečenu cveklu, orahe, maslinovo ulje, beli luk, prezle, balzamiko od nara, dimljenu papriku, šećer, sumak, so i kajensku papriku. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Po potrebi, dodajte još maslinovog ulja ili balzamika da postignete željenu teksturu.
Probajte muhamaru i po potrebi dodajte još soli, sumaka ili kajenske paprike po ukusu.
Prebacite muhamaru u činiju za serviranje i poslužite uz sveži hleb kiseljak, pita hleb ili kao dodatak hrskavim štapićima povrća - šargarepa, celer, krastava, paprika....
Uživajte u vašoj domaćoj muhamari od cvekle!
Više o cvekli pročitaj ovde
ONLYPLANTS!
Yorumlar