top of page

OMILJENA "KAFA" SA KAKAOM I MAKOM

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 29, 2024
  • 3 min read

Kafa nije samo napitak, to je socijalizacija koja nosi sa sobom bogatu kulturu i tradiciju. Kada se pomene kafa, često se ne misli samo na njen ukus ili energizirajući efekat, već i na sve one trenutke koje delimo sa prijateljima i porodicom. U mnogim kulturama, ne postoji lepši način da se dočeka gost, nego sa šoljom sveže pripremljene kafe. Nećete ući u nečiju kuću a da vas neko ne ponudi kafom, jer je to znak gostoprimstva i topline. Kafa postaje sredstvo za povezivanje, razgovor i razmenu misli i ideja. U tom smislu, kafa postaje simbol zajedništva i komunikacije.


Kafa se konzumira širom sveta, a svaka kultura ima svoj jedinstveni način pripreme i uživanja u ovom napitku. U Italiji, na primer, espresso je više od napitka; to je ritual koji se obavlja brzo, ali sa stilom. Kapućino se ne pije posle podneva. U Turskoj, kafa se često priprema u specijalnim šarenim šoljama kuvana u fildžanu, u Saudijskoj Arabiji je vole sa kardamonom, u Tunisu i Egiptu možete je popiti od koštice urme, dok se u Skandinaviji kafa pije uz kolače. Ipak, bez obzira na način pripreme, jedno je sigurno – kafa je najpopularniji napitak na svetu, i to sa dobrim razlogom.


Kada se govori o zdravstvenim aspektima kafe, mišljenja su podeljena. Neki istraživači naglašavaju potencijalne koristi kafe, kao što su poboljšanje koncentracije, povećanje energije i zaštita od određenih bolesti, dok drugi ističu moguće negativne efekte, poput anksioznosti ili nesanice. Da li je skroz štetna ili nije, ostavljamo daljim istraživanjima, ali jedno je jasno – kafa je više od samog napitka; ona je deo našeg svakodnevnog života, simbol zajedništva, i izvor inspiracije za mnoge.




Jedna moja "kafa" dnevno je ova:


Trenutno imam organsku verziju zamene za kafu na bazi ječma koju kupujem u Italiji ali i ovde možete kupiti Inku, meni je najlepša ukusom.

Važno je da smesu dobro promešate u malo vode kako bi se sastojci lepo rastvorili, a zatim dodajte ostatak vode. Dodajte još i omiljeno biljno mleko u šoljicu... I pred vama je dobar početak dana, nakon doručka.




Zašto maka i kakao?

Sam sirovi kakao ima uticaj na srce, pritisak, raspoloženje, energiju i nivo gvožđa u krvi, ali ako koristite dobar sirovi kako.  Sadrži čitav spektar minerala, aminokiselina i fitonutrijenata, od kojih su flavanoli verovatno najpoznatiji. Zar nije dobro popiti ga i samog umesto kafe? Prelite 2 kašike kakaoa sa vrelom vodom (ne kipućom) i imate još jednu zamenu za kafu spremnu!


Više o kakau i njegovoj važnosti pročitajte u ovom tekstu.



A zašto maka?

  • Povećava energiju (otklanja simptome hroničnog umora)

  • Povećava izdržljivost i snaguIma pozitivno dejstvo na libido i plodnost kod oba pola

  • Balansira hormone prirodno, tamo gde su u disbalansu

  • Poboljšava raspoloženje, i utiče pozitivno na fokus i koncentracijuNema nijedno neželjeno dejstvo


Ove informacije uzela sam sa sajta @justsuperior.rs jer je već sve lepo napisano 😊Postoje na našem tržistu i druge zamene za kafu – potržite kafu od žira, maslačka, leblebije @leblebijanaut , inku imate u većini prodavnica zdrave hrane, kao i cikoriju.


Preporuke:

Dovoljno je da kafu smanjite i popijete 1 ili 2 dnevno.

Nikako na prazan jutarnji želudac, željan hidratacije i zdravih stvari.

Uz kafu obavezno popijte čašu vode jer kafa dehidrira organizam!


Koliko kafa pijete dnevno?

Imate li neku omiljenu zamenu za kafu?

Možda matcha tea ili Golden latte?


ONLYPLANTS!


Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page