Bacimo se na kuvanje: otkrivamo PROSO i 5 recepta od kojih će vam poći voda na usta!
- Only plants by Danijela
- Nov 2, 2024
- 4 min read
Updated: Nov 27, 2024
Kada razmišljate o žitaricama, da li odmah zamislite pirinač, pšenicu ili kinoa? Ako je tako, onda sad otkrivamo proseo. Ovo malo, ali moćno zrno je nutritivna elektrana, koja se uzgaja hiljadama godina. Ovde ćete pročitati o prednostima prosa i dobiti 5 jednostavnih a ukusnih receptata na bazi prosa koje lako možete spremiti kod kuće. Hajde da se počnemo!
Dakle, šta je proso?
Proso je žitarica koja pripada grupi trava sa malim semenima. To je bez glutena i bogat je hranljivim materijama, što ga čini odličnim izborom za svakoga sa ograničenjima u ishrani. Sa oko 18 grama proteina po šolji kuvanog prosa i mnoštvom vitamina i minerala poput magnezijuma, fosfora i gvožđa, ovo zrno može značajno poboljšati vaše zdravlje.
Proso ima neutralan ukus. Ovo mu omogućava da bude savršena osnova za slana i slatka jela. Možete uživati u njemu u raznim oblicima - od tople kaše ujutro do salata za ručak ili čak slatkih deserta.

Zašto bi trebalo da dodate proso u svoju ishranu
Uključivanje prosa u obroke nudi brojne zdravstvene prednosti:
Bogat hranljivim sastojcima: Proso nudi esencijalne minerale poput magnezijuma, koji pomaže u regulisanju srčanog ritma; fosfor, ključan za zdravlje kostiju; i gvožđe, neophodan za transport kiseonika u krvi.
Visok nivo antioksidanasa: Antioksidanti u prosu mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Studija je pokazala da cele žitarice, uključujući proso, mogu smanjiti upale u telu.
Promoviše zdravlje srca: Istraživanja sugerišu da žitarice poput prosa mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, doprinoseći boljem zdravlju srca. Studije pokazuju da konzumacija celog zrna može smanjiti rizik od srčanih bolesti do 30%.
Pomaže varenje: Zbog visokog sadržaja vlakana proso, sa oko 2 grama po kuvanoj šolji, promoviše zdravu probavu i pomaže u sprečavanju zatvora.
Kako savršeno skuvati proso?
Kuvanje prosa do savršenstva je prilično jednostavno! Evo kako to možete učiniti:
Sastojci:
1 šolja prosa
2 šolje vode (ili povrtnog temeljca za dodatni ukus)
Prstohvat soli (opciono)
Uputstva:
Isperite proso: Počnite ispiranjem prosa pod hladnom vodom kako biste uklonili prašinu ili nečistoće.
Tostiranje prosa (opciono): U suvom tiganju, tostirajte proso na srednjoj vatri dok zrna ne budu zlatna i mirisna. Ovaj korak poboljšava orašasti ukus prosa, ali se može preskočiti ako ste u žurbi.
Voda: U šerpu, sipajte 2 šolje vode (ili temeljca) i dovedite do ključanja. Po želji, dodajte prstohvat soli.
Dodajte proso: Kada voda proključa, dodajte isprano zrno (i tostirano) prosa.
Kuvanje: Smanjite toplotu na nisku, pokrijte posudu i ostavite da se krčka oko 15 minuta, ili dok se voda ne apsorbuje.
Fluff i poslužite: Uklonite posudu sa vatre i ostavite da odstoji, pokriveno, oko 10 minuta. Zatim, prođite kroz proso viljuškom, rastresite ga i poslužite.
Recept 1: Kremasta kaša od prosa
Započnite dan sa toplom kremastom kašom od prosa, veoma hranljivom opcijom za doručak.
Sastojci:
• 1 šolja prosa
• 3 šolje bademovog mleka (ili bilo koje biljno mleko)
• 1 banana, izgnječiti, birajte zreliju bananu
• 1 kašika javorovog sirupa
• 1 kašičica cimeta
• Sveže voće ili orašasti plodovi za toping
Uputstva:
1. Isperite proso pod hladnom vodom.
2. U posudi pomešajte proso i bademovo mleko. Dovedite do ključanja, a zatim smanjite jačinu ringle.
3. Umešajte pire banane, javorov sirup i cimet. Kuvajte oko 15-20 minuta, povremeno mešajući dok ne postane kremasto.
4. Poslužite toplo, preliveno svežim voćem ili orašidima .
Recept 2: Stir-fry povrće sa prosom
Treba vam brza opcija za večeru ili ručak? Ova šarena činija povrća je hranljiva i pdlična za brz obrok za večeru ili ručak.
Sastojci:
• 1 šolja kuvanog prosa
• 2 šolje mešanog povrća (kao što su paprika, tikvica, brokoli i šargarepa)
• 2 kašike soja sosa ili tamari
• 1 kašika susamovog ulja
• 1 kašika mlevenog belog luka
• Zeleni luk za ukrašavanje i susam
Uputstva:
1. Zagrejte susamovo ulje u tiganju i pirjajte mleveni beli luk dok ne zamiriše.
2. Dodajte mešano povrće i pržite dok ne omekša.
3. Umešajte kuvani proso i soja sos, dobro mešajte da ne zagori.
4. Ukrasite sa seckanim zelenim lukom pre posluživanja i pospite susamom.
Ovo brzo jelo je prepun proteina i odličan način da iskoristite ostatke prosa!
Recept 3: Salata od prosa sa vinegretom od limuna
Ova osvežavajuća salata je savršena kao prilog ili lagani ručak!
Sastojci:
• 1 šolja kuvanog prosa
• 1 krastavac, narezan na kockice
• 1 šolja čeri paradajza, prepolovljenih
• 1/4 crvenog luka, sitno iseckan
• 1/4 šolje peršuna, iseckan
• 3 kašike maslinovog ulja
• Sok od 1 limuna
• So i biber po ukusu
Uputstva:
1. U veliku posudu stavite kuvan proso, krastavac, čeri paradajz, crveni luk i peršun.
2. U maloj posudi, umutite maslinovo ulje, sok od limuna, so, i biber.
3. Sipajte preliv preko salate i lagano promešajte da se sastojci prožmu.
Ova salata je idealna za piknike ili večere, osvežava i laka je za želudac!
Recept 4: Punjene paprike od prosa
Ko još ne voli punjene paprike? ali probajte sad da ih napunite prosom... za level-up.
Sastojci:
• 4 sveže paprike , prepolovljene i očišćene
• 1 šolja kuvanog prosa
• 1 limenka crnog pasulja, oceđen i ispran
• 1 šolja kukuruza šećerca
• 1 šolja paradajza, narezan na kockice
• 1/2 kašika kumina
• 1 kašika slatke aleve paprike
• So i biber po ukusu
Uputstva:
1. Zagrejte rernu na 190 C.
2. U posudi pomešajte skuvan proso, crni pasulj, kukuruz, paradajz na kockice, kumin, alevu papriku, so i biber.
3. Napunite svaku polovinu paprike sa proso mešavinom.
4. Stavite punjene paprike u posudu za pečenje i pecite 30-35 minuta.
Njami!
Recept 5: Energetske proso čokoladice
Prepustite se slatkišima, ovim zdravim energetskim zalogajima.
Sastojci:
• 1 šolja kuvanog prosa
• 1/2 šolje putera od badema
• 1/4 šolje javorovog sirupa
• 1/4 šolje sirovog kakaa u prahu
• 1/4 šolje tamne čokolade, iseckane na sitno
• 1/4 šolje kokosovog brašna (opciono)
Uputstva:
1. U posudi pomešajte kuvani proso, puter od badema, javorov sirup, kakao prah i iseckanu tamne čokolade.
2. Mešajte dok se dobro ne pomeša, a zatim stavite u frižider da se dobro ohladi - najmanje 30 minuta.
3. Kada se ohladi, uvaljajte smešu u kuglice veličine zalogaja, po želji uroljajte ih u iseckanim kokos.
Savršeni za brzu užinu!
ONLYPLANTS!
Comments