top of page

PASTA SA PASULJEM I LEBLEBIJA‌MA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 5, 2024
  • 2 min read

Updated: Oct 28, 2024

Koje vam je omiljeno italijansko jelo?



Italijanska kuhinja je poznata i pod nazivom „cucina povera“ ili sirotinjska kuhinja i možda je baš to ono što joj daje pečat upečatljivosti ali i svetski poznate i vrhunske hrane. Davno, ljudi su kuvali od nekoliko namirnica koje su im bile dostupne, uglavnom i od stvari koje su dugo mogle da stoje, pa se celokupno jelo sastojalo iz nekoliko namirnica. Čak i sad, mnogi pravi i tipicni italijanski restorani kuvaju sa lokalnim i sezonskim namirnicama što im svakako ograničava broj dostpunih namirnica ali se isto tako dobijaju i vrhunska jela.

 

Ovo jelo sam upoznala u Toskani (mada mislim da je poreklo iz Lligurije) a tada sam se srela i sa leblebijama prvi put. Gusta čorba obogaćena je sa dve mahunarke – pasuljem i leblebijama, idealna za one koje brinu o proteinima u ishrani; drugi sastojak je pasta – trebalo bi neka kraća. Vreme za pripremu može biti do pola sata jer ukoliko imate konzervu pasulja i leblebija, sve drugo brzo bude govoto. Ja sam pasulj potopila uvece, pa ga ujutu obarila, a leblebije su iz kupovne već skuvane.

Potrebno vam je

–          2 šolje obarenog pasulja (uglvanom se pravi od belog pasulja)

–          1 šolja obarene leblebije

–          1 crni luk

–          2 čena belog luka

–          Oko 200g paste

–          So, biber, masilnovo ulje

Na malo maslinovog ulja propržite luk i pred kraj dodajte beli luk. Dodajte pasulj sa vodom u kojoj se kuvao kao i leblebije sa akvafabom, posolite. Kada provri, vreme je da dodate testeninu po izboru. Ja sam koristila tagliatelle corte (kratke taljatele), čim se pasta obari vaš obrok je spreman. Prelite ga sa malo dobrog EVO, i pospite sa svežim biberom.

 

Ovo je osnova, po ukusu i želji predlazem vam da dodate pesto, pesto od sušenog paradajza, koncentrat paradajza, seckan peršun, malo slatke paprike ili narendani vege parmezan. Zasitno i skromno jelo, nadam se da će vam se dopasti.

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page