PESTO OD BOSILJKA
- Only plants by Danijela
- Dec 5, 2024
- 2 min read
Pesto koji se kod nas pronalazi u radnjama uglavnom nije veganski, tj. u njemu se često može naći parmezan, što ga čini neprikladnim za sve one koji iz različitih razloga izbegavaju životinjske proizvode. Kako je ovo neizostavan sastojak u kuvanju u našoj kući, leti se gaji bosiljak, koji je osnovna komponenta za pripremu ovog ukusnog sosa, a zatim pravim par teglica domaćeg pesta. Ova praksa nam omogućava da imamo svoje zalihe tokom cele godine, a i uživamo u svežem ukusu koji domaći pesto donosi, daleko od konzervansa i dodataka koji se često nalaze u industrijski proizvedenim varijantama.
U Lidlu imate nekad da kupite vegan varijantu pesta koja ne sadrži parmezan, ali nisam sigurna da li je dostupna i u drugim radnjama. Ova veganska opcija može biti odlična alternativa za sve one koji žele da uživaju u ukusu pesta bez dodataka životinjskog porekla.
U mojoj varijanti recepta, umesto parmezana, dodaje se nutritivni kvasac. Ova zamena ne samo da je veganska, već i obogaćuje pesto sa dodatnim nutritivnim vrednostima. Nutritivni kvasac dodaje sirastu notu koja savršeno odgovara bogatom ukusu bosiljka, ali ne prednjači u odnosu na njega. Na taj način, pesto zadržava svoj autentični ukus.

PESTO OD BOSILJKA
Potrebni sastojci:
4 šolje svežeg bosiljka
1/2 šolje oraha *
2 čena belog luka
1 kašika nutritivnog kvasca
1/2 kašičice soli
1/3-1/2 šolje maslinovog ulja
Način pripreme:
Bosiljak oprati i prosušiti/ocediti od vode.
Sa ostalim sastojcima, sve izblendirati. Dodati 1/3 šolje maslinovog ulja, ako treba još dodavati još malo po malo.
Pesto premestiti u čiste teglice (bolje je čivati u nekoliko malih), staviti u frižider da se malo stegne.
Zatim teglicu tj preko pesta preliti još maslinovim uljem. Ono će ga održavati da se ne pokvari.
Teglice čuvati u frižideru.
Svaki pesto mora sadržati orašaste plodove. Originalni pesto pravi se od pinjola, koji su iskreno, meni preskupi i koristila sam ih nekoliko puta. Odlična i najbolja zamena po meni su orasi (pogotovo ako vam rastu u dvorištu, kao moj :) )ali uvek možete da probate i varijantu sa lešnicima ili bademima. Oni će dodatno promeniti ukus ali neće biti loš, naprotiv! Budite domišljati u kuhinji, uvek postoji neka povoljnija i pristupačnija opcija od one koja baš piše u receptu :D
Ono što ovde ne možete da zamenite je bosiljak (ako pravite pesto od bosiljka) i maslinovo ulje.

Comments