top of page

PESTO OD BOSILJKA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Dec 5, 2024
  • 2 min read

Pesto koji se kod nas pronalazi u radnjama uglavnom nije veganski, tj. u njemu se često može naći parmezan, što ga čini neprikladnim za sve one koji iz različitih razloga izbegavaju životinjske proizvode. Kako je ovo neizostavan sastojak u kuvanju u našoj kući, leti se gaji bosiljak, koji je osnovna komponenta za pripremu ovog ukusnog sosa, a zatim pravim par teglica domaćeg pesta. Ova praksa nam omogućava da imamo svoje zalihe tokom cele godine, a i uživamo u svežem ukusu koji domaći pesto donosi, daleko od konzervansa i dodataka koji se često nalaze u industrijski proizvedenim varijantama.


U Lidlu imate nekad da kupite vegan varijantu pesta koja ne sadrži parmezan, ali nisam sigurna da li je dostupna i u drugim radnjama. Ova veganska opcija može biti odlična alternativa za sve one koji žele da uživaju u ukusu pesta bez dodataka životinjskog porekla.


U mojoj varijanti recepta, umesto parmezana, dodaje se nutritivni kvasac. Ova zamena ne samo da je veganska, već i obogaćuje pesto sa dodatnim nutritivnim vrednostima. Nutritivni kvasac dodaje sirastu notu koja savršeno odgovara bogatom ukusu bosiljka, ali ne prednjači u odnosu na njega. Na taj način, pesto zadržava svoj autentični ukus.


PESTO OD BOSILJKA
PESTO OD BOSILJKA

PESTO OD BOSILJKA


Potrebni sastojci:

4 šolje svežeg bosiljka

1/2 šolje oraha *

2 čena belog luka

1 kašika nutritivnog kvasca

1/2 kašičice soli

1/3-1/2 šolje maslinovog ulja


Način pripreme:

  1. Bosiljak oprati i prosušiti/ocediti od vode.

  2. Sa ostalim sastojcima, sve izblendirati. Dodati 1/3 šolje maslinovog ulja, ako treba još dodavati još malo po malo.

  3. Pesto premestiti u čiste teglice (bolje je čivati u nekoliko malih), staviti u frižider da se malo stegne.

  4. Zatim teglicu tj preko pesta preliti još maslinovim uljem. Ono će ga održavati da se ne pokvari.

  5. Teglice čuvati u frižideru.



Svaki pesto mora sadržati orašaste plodove. Originalni pesto pravi se od pinjola, koji su iskreno, meni preskupi i koristila sam ih nekoliko puta. Odlična i najbolja zamena po meni su orasi (pogotovo ako vam rastu u dvorištu, kao moj :) )ali uvek možete da probate i varijantu sa lešnicima ili bademima. Oni će dodatno promeniti ukus ali neće biti loš, naprotiv! Budite domišljati u kuhinji, uvek postoji neka povoljnija i pristupačnija opcija od one koja baš piše u receptu :D

Ono što ovde ne možete da zamenite je bosiljak (ako pravite pesto od bosiljka) i maslinovo ulje.


PESTO OD BOSILJKA
PESTO OD BOSILJKA

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page