top of page

PIHTIJE OD BOBA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Dec 11, 2024
  • 2 min read

Updated: Dec 12, 2024

MIslim da je bob namirnica koja se kod nas ne koristi puno, iako ima bogatu tradiciju u mnogim kuhinjama širom sveta. Iskreno, ja je do pre nekih 10ak godina nisam koristila, a nisam pre toga ni probala pihtije od boba, koje su, kako sam saznala, specijalitet u nekim krajevima. Sećam se trenutka kada je moja koleginica iz Aleksandrovca na Župi donela u kancelariju ovu neobičnu poslasticu da probamo šta je njena mama pravila za Božić. U tom trenutku, nisam imala pojma šta da očekujem... I eto otkrovenja – pihtije od boba su se pokazale kao izuzetno ukusne i zanimljive.


Bob je mahunarka koja se može pripremati na različite načine, a njegova nutritivna vrednost je zaista impresivna. Bogat je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što ga čini odličnim izborom za sve one koji žele da obogate svoju ishranu. Pored toga, bob se može koristiti u raznim jelima, od čorbi i salata do glavnih jela i priloga. U mnogim kulturama, bob se smatra simbolom plodnosti i prosperiteta, a njegova upotreba u kuhinji može doneti ne samo ukus, već i zdravlje.


Recept za pihtije od boba je veoma jednostavan, zahteva praktično - samo bob. Pre nego što se bob koristi, neophodno je da se natapa u vodi, što je ključno za postizanje željene teksture i ukusa.


Ove pihtije od boba su savršene kao predjelo ili kao deo glavnog jela, često se poslužuju uz svež hleb ili salate. Njihova jednostavnost i nutritivna vrednost čine ih popularnim izborom među ljubiteljima zdrave ishrane, a i oni koji uživaju u domaćim specijalitetima će sigurno ceniti ovaj klasičan recept. Nek i vam obogati božićnu ili posnu trpezu.


PIhtije od boba

PIHTIJE OD BOBA


Potrebni sastojci:

  • 200 gr suvog boba

  • 1 glavica belog luka/biber / peršun

  • So po ukusu

 

Način pripreme:

  1. Bob potopiti u hladnoj vodi i ostaviti da prenoći. Sutradan nabubrela zrna oljuštiti ako je bobo u ljusci I dobro očistiti. Staviti u lonac, preliti vodom da ogrezne, posoliti, pa kuvati oko sat vremena, da omekša.

  2. Skuvani bob dobro ispasirati, dodati izgnječen beli luk, po potrebi dosoliti, pa još kratko prokuvati. U ovom trenutku, možete dodati razne začine ili dodatke po želji, kao što su beli luk, crni biber ili peršun, koji će dodatno obogatiti ukus pihtija.

  3. Ovu masu još vruću razliti u kalupe od koje želite da poprimi oblik. Nakon što se smesa stavi u kalupe, potrebno je ostaviti je da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je staviti u frižider kako bi se stvrdnula.

  4. Tradicionalne pihtije se prelivaju sa zaprškom – ulje, aleva paprika li meni se više sviđaju ovako bele.



Ukoliko vam se svideo recept, imate pitanje ili ste ga napravili, ostavite komentar ili lajk! Hvala :)


ONLYPLANTS!

 

コメント


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page