POSNA SARMA SA PEČURKAMA, HELJDOM I PIRINČEM
- Only plants by Danijela
- Dec 11, 2024
- 1 min read

Sastojci za oko 25 sarmi:
oko 25 listova kiselog kupusa
3 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
1 šargarepa, sitno seckana
200 g pečuraka po želji, sečenih na kockice
150g sirove heljde
120 g pirinča
50g seckanih oraha
5-6 suvih šljiva, sitno iseckanih
1 kašičica soli
1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
2 kašičice slatke aleve paprike
3-4 čena belog luka
1 lovorov list
nekoliko zrna bibera
2 kašike paradajz koncentrata
Kako se priprema posna sarma:
Na maslinovom ulju izdinstajte sitno seckani crn luk da omekša, na 2-3 minuta pa dodati sitno seckanu šargarepu.
Posle 2-3 minuta dodati iseckane šampinjone. Čim puste vodu, dodati i sirovu heljdu i pirinač.
Dinstajte uz povremeno mešanje oko 5-8minuta ili dok se voda ne ukuva. Pirinač i heljda ne treba da budu skroz skuvani.
Dodati začine i iseckane suve šljive, orahe, sve dobro dobro promešati i sklonite sa vatre.
Pripremite dublju šerpu ili đuveč.
Na vrhu lista kupusa (kod korena) stavite jednu kašiku nadeva, preklopite s leve i desne strane pa urolajte. Ređajte sarme u šerpu.
Ubacite nekoliko iseckanih čenova belog luka, list lovora i nekoliko zrna bibera. Ukoliko vam je ostao neki list kupusa, stavite ga preko sarmica.
Nalijte vodom u kojoj ste rastvorili paradajz koncentrat da pokrije skroz sarmice, poklopite šerpu i stavite u rernu na 2 i po do 3 sata na 180C.
Poslužite uz pire korpmpir, vege mileram ili je jedite samu, po želji :)
Znate već, ukoliko vam ostane, višek stavite u zamrzivač...
Ukoliko vam se svideo recept, imate pitanje ili ste ga napravili, ostavite komentar ili lajk! Hvala :)
ONLYPLANTS!
Comments