top of page

POSNA SARMA SA PEČURKAMA, HELJDOM I PIRINČEM

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Dec 11, 2024
  • 1 min read

posne sarme sa pečurkama, heljdom i pirinčem

Sastojci za oko 25 sarmi:

  • oko 25 listova kiselog kupusa

  • 3 kašike maslinovog ulja

  • 1 glavica crnog luka

  • 1 šargarepa, sitno seckana

  • 200 g pečuraka po želji, sečenih na kockice

  • 150g sirove heljde

  • 120 g pirinča

  • 50g seckanih oraha

  • 5-6 suvih šljiva, sitno iseckanih

  • 1 kašičica soli

  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera

  • 2 kašičice slatke aleve paprike

  • 3-4 čena belog luka

  • 1 lovorov list

  • nekoliko zrna bibera

  • 2 kašike paradajz koncentrata


Kako se priprema posna sarma:

  1. Na maslinovom ulju izdinstajte sitno seckani crn luk da omekša, na 2-3 minuta pa dodati sitno seckanu šargarepu.

  2. Posle 2-3 minuta dodati iseckane šampinjone. Čim puste vodu, dodati i sirovu heljdu i pirinač.

  3. Dinstajte uz povremeno mešanje oko 5-8minuta ili dok se voda ne ukuva. Pirinač i heljda ne treba da budu skroz skuvani.

  4. Dodati začine i iseckane suve šljive, orahe, sve dobro dobro promešati i sklonite sa vatre.

  5. Pripremite dublju šerpu ili đuveč.

  6. Na vrhu lista kupusa (kod korena) stavite jednu kašiku nadeva, preklopite s leve i desne strane pa urolajte. Ređajte sarme u šerpu.

  7. Ubacite nekoliko iseckanih čenova belog luka, list lovora i nekoliko zrna bibera. Ukoliko vam je ostao neki list kupusa, stavite ga preko sarmica.

  8. Nalijte vodom u kojoj ste rastvorili paradajz koncentrat da pokrije skroz sarmice, poklopite šerpu i stavite u rernu na 2 i po do 3 sata na 180C.

  9. Poslužite uz pire korpmpir, vege mileram ili je jedite samu, po želji :)

  10. Znate već, ukoliko vam ostane, višek stavite u zamrzivač...



Ukoliko vam se svideo recept, imate pitanje ili ste ga napravili, ostavite komentar ili lajk! Hvala :)


ONLYPLANTS!

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page