top of page

POSNE KNEDLE ZA SUPE I ČORBE

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 1, 2024
  • 2 min read

Updated: Nov 29, 2024

Jer nedeljom supa, pa još sa knedlicama... Nedelja je poseban dan, dan kada se porodice okupljaju, dele obroke i uživaju u toplini doma. U moju vege supu idu svi oni sastojci koji daju šmek supi, ali naravno bez mesa, kako su me bake naučile. One su uvek imale taj poseban način da spoje jednostavne namirnice i stvore čaroliju u tanjiru...Moja baka i moja majka...


Krompir, šargarepa, paštrnak, peršun, koren celera, beli luk, crni luk (u ljusci, može prepečen na šporetu, ringli...) - svaki od ovih sastojaka ima svoju ulogu i doprinosi bogatstvu ukusa. Zrna bibera, so, sveže lišće peršuna i ja ubacim i štapić celera, kockicu zdrave vegete, što sve zajedno stvara harmoniju koja se ne može opisati rečima; to je nešto što mora da se okusi. Kada se svi ovi sastojci skupe u jednom loncu i počnu da se kuvaju, miris koji se širi po kuhinji je njami, a svaki gutljaj te supe donosi osećaj topline i sigurnosti.

 

Pre me je zbog veganstva (na početku) drmalo ono - a šta ću ja nedeljom, a sad na to ni ne mislim. Nedelja je sada postala dan kada se radujem pripremi supe, jer znam da ću u nju ubaciti svoje omiljene knedlice! Pa ko nema recept, za posne knedle za supu, evo ga…


Priprema knedlica je vrlo jednostavna, a rezultat je uvek zadovoljavajući. Potrebno je samo nekoliko osnovnih sastojaka: griz, brašno, voda, malo soli i, po želji, dodatak poput peršuna ili mirođije za dodatni ukus. Sve se to dobro izmeša, oblikuje u male loptice i pažljivo dodaje u supu koja se lagano krčka. Kada knedlice isplivaju na površinu, znaš da su gotove. Ova kombinacija supe i knedlica postala je neizostavni deo mog nedeljnog rituala, a svaka porcija donosi sećanja na prošlost i ljubav koju su mi bake prenosile.


POSNE KNEDLE ZA SUPE I ČORBE
POSNE KNEDLE ZA SUPE I ČORBE


 Potrebni sastojci;
  • 100gr pšeničnog griza

  • 1 kašika pšeničnog brašna

  • prstohvat soli

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • 100ml vode

  • po želji dodatak sitno seckana mirođija ili peršun

 

Način pripreme:


  1. U činijici sjediniti sve sastojke i dobro ih promešati.

  2. Knedle napravite barem nekoliko sati pre nego što ćete ih pustiti u supu.

  3. Smesa ne treba da bude ni suviše tvrda niti suviše retka, kao i klasična mrsna smesa za knedle.



ONLYPLANTS!

 

댓글


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page