top of page

‌RUSKI BORŠČ‌

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 8, 2024
  • 2 min read

Updated: Dec 21, 2024

Hajde, hajde, da vas čujem ko ovde voli cveklu? Povrćkica koja se voli il ne voli, nema joj sredine… Pored toga što je izuzetno zdrava, pre svega bogata gvožđem, ima savršenu boju!

Ovde možete pročitati više o njoj a sad na recept...


Samo jednom bila sam u Moskvi i to u doba njihove velike krize. Moja drugarica Aka i ja, bile smo smeštene u porodici koja je bila dobrostojeća (za raziliku od drugih drugara) i svakog dana, ako ništa drugo, na meniju je bio boršč. Drugi su uglavnom imali salatu od duvančika (maslačaka) i krompir i hleb, a suve ribe, dobro se sećam, visile su na svim prodavnicama na sve strane… Dobro se sećam širine i lepote moskovskih bulevara, fascinantnog Crvenog trga, praznog Gosudarstvenog univermaga, koji je sad ulickani, skupi tržni centar, tada je bio prazan, kad su nas odveli u park a nama je to bila šuma, neverovatnog metroa – svaka stanica kao mali muzej, a tek muzeji, a tek prodavnice knjiga – to je druga stvar koju uvek donosim sa putovanja a tad sam se vratila sa sabranim delima Puškina, Anom Karenjinom, i ogromnom enciklopedijom o Moskvi ! Na meniju su nam bili i blini i kaša, i stalno neki crni hleb   a ni od kuda belog… Ali tu suvu ribu, ne znam kako je zovu, nisam mogla nikako.


 Evo šta vam je potrebno za pripremu ove zdrave čorbice, sastojci su bazni, s tim da i pasulj naravno možete skuvati, a ne koristiti konzervirani. 

 

Sastojci:

·         2 cvekle, oljuštene sirove i iseckano na sitno ili narendane

·         2 krompira, iseckanih na kockice

·         1 srednja šargarepa, iseckana na sitno

·         Pola konzerve paradajza

·         Pola crvene slatke paprike, slatke

·         Manji crni luk, iseckan

·         1 čen belog luka, iseckan

·         1 srednji štapić celera, iseckan

·         Komad kupusa, iseckan

·         Konzerva pasulja po izboru, kod mene beli

·         Sok limuna, mirođija, kumin, so, biber

 

Prvo sve iseckajte, onda sve ide brzo. Treba vam šerpa u kojoj ćete kuvati čorbu i tiganj za prženje.



Ruski boršč

Cveklu propržiti na maslinovom ulju u šerpi u kojoj ćete kuvati boršč, dok ne omekša, sa sokom pola limuna. Zatim dodajte vodu  (1l) so i biber i iseckani krompir.


Dok se krompir i cvekla kuvaju, u tiganju propržite celer, crni luk, šargarepu i papriku. Kad omekšaju, dodati pola konzerve paradajza, još malo propržiti i zatim sve  dodati u šerpu. Dodajte lovorov list, kumin i još soli i bibera po ukusu.


Čim je krompir kuvan, dodati pasulj, iseckan beli luk i mirođije po ukusu. Kad proključa, dodati isekani kupus. Poklopiti i skloniti sa ringle.


Služite uz još dodatne mirođije, kašiku biljnog jogurta i ako želite, još soka od limuna i naravno neki dobar hleb.


Šta sam ja promenila… nisam stavila kupus nego samo manji komad iseckane ajsberg salate. I to zato što kuvani kupus ne mogu ni da pomirišim, i taj takozvani slatki kupus je jedino jelo koje ne jedem, i to nikad nisam skuvala. Mogu da vam kažem da sam ajsbergom bila sretna, ostao je hrskav i nije ga bilo previše i bilo mi je taman! A vi, ako volite kupus, dodajte naravno njega jer je baš on potreban ovakvoj čorbici.


ONLYPLANTS!

Comentarios


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page