SIROVI KAKAO PRAH I NJEGOVA SNAGA: superhrana koja poboljšava zdravlje i hranu
- Only plants by Danijela
- Nov 13, 2024
- 4 min read
Updated: Nov 17, 2024
Uživate u bogatom i slatkom ukusu čokolade, ali da li ste probali sirovi kakao? Za razliku od prerađenih čokolada, sirovi kakao zadržava svoje prirodne hranljive materije i bogate ukuse. Prepun je antioksidanata i nudi niz zdravstvenih prednosti koji lako unaprede obroke. U ovoj objavi, predstraviću vam zašto je sirovi kako tako nutritivno bogat i na kraju ćete naći 5 jednostavnih recepata na bazi biljaka koji će vam pomoći da uključite ovu superhranu u svoju ishranu.
Nutritivna vrednost sirovog kakao praha
Sirovi kakao dolazi iz zrna drveta kakaovca Theobroma. Ova hrana bogata hranljivim sastojcima obiluje vitaminima i mineralima. Čak i mala porcija može da donese značajne zdravstvene beneficije, što ga čini fantastičnim dodatkom vašim svakodnevnim obrocima.
Evo nekih ključnih hranljivih materija koje se nalaze u sirovom kakau:
Antioksidanti: Kakao je bogat flavonoidima, vrstom antioksidansa koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, potencijalno smanjujući rizik od hroničnih bolesti.
Magnezijum: Neophodan za funkciju mišića i živaca, sirovi kakao je odličan izvor magnezijuma. Studije pokazuju da dijeta bogata magnezijumom može smanjiti rizik od srčanih bolesti za oko 30%.
Gvožđe: Sirovi kakao sadrži oko 2,4 mg gvožđa na 30g, pomažući u formiranju crvenih krvnih zrnaca i pomažući u povećanju nivoa energije. Obavezno korišćenje za poboljšanje krvne slike i nivoa gvožđa u krvi!
Vlakna: Sa oko 3 grama dijetalnih vlakana na 30g, sirovi kakao može podržati varenje i dati duži osećaj sitosti.
Zdrave masti: Sadrži masti zdrave za srce, koje mogu pomoći u poboljšanju nivoa holesterola i podržati celokupno zdravlje srca.
Ove nutritivne prednosti čine sirovi kakao dragocen dodatak vašoj svakodnevnoj ishrani.
Zdravstvene prednosti sirovog kakaa
Uključivanje sirovog kakaa u vaše obroke ne samo da zadovoljava vašu želju za čokoladom, već i promoviše opšte zdravlje. Evo nekih od izuzetnih zdravstvenih prednosti koje možete uživati:
1. Podiže raspoloženje
Sirovi kakao može pomoći u poboljšanju vašeg raspoloženja. Povećava proizvodnju serotonina, poznatog kao "hormona sreće". Istraživanja pokazuju da flavonoidi u kakau mogu pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije kod nekih pojedinaca.
2. Zdravlje srca
Flavonoidi u sirovom kakau podržavaju zdravlje srca snižavanjem krvnog pritiska i poboljšanjem cirkulacije. Studije pokazuju da konzumiranje tamne čokolade može sniziti visok krvni pritisak za oko 2-3 mmHg kod osoba sa hipertenzijom.
3. Funkcija mozga
Sirovi kakao može poboljšati funkciju mozga, poboljšavajući pamćenje i koncentraciju. Povećani protok krvi u mozak iz flavonoida može ojačati kognitivne funkcije, što potencijalno dovodi do boljeg fokusa i produktivnosti.
4. Upravljanje težinom
Zahvaljujući sadržaju vlakana i zdravim mastima, sirovi kakao može da podstakne osećaj punoće, što olakšava upravljanje težinom. Studija je pokazala da su oni koji su konzumirali tamnu čokoladu prijavili nižu želju za slatkom, slanom i masnom hranom.
5. Zdravlje kože
Sa svojim visokim nivoom antioksidanata, sirovi kakao može pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja od UV zraka i procesa starenja, promovišući mladalački ten.
Kupovina sirovog kako praha i korišćenje
Najjednostavnije je da kakao pomešate sa čašom vode, hladne ili mlake. Ne stavljajte ga u vrelu vodu jer gubi nutritivna svojstva. Da bi se osetili zdravstvni benefiti kakao praha, potrebno je dnevno konzumirati od 5-15 grama, što je od 1-3 kašičice.
Preporuka za sirovi kako prah na našem tržištu:
i
5 jednostavnih recepata na biljnoj bazi sa sirovim kakaom
Sada kada znate da sirovi kakao morate da koristite, evo 5 jednostavnih recepata na biljnoj bazi.
1. Sirov smoothie u činiji od kakaa
Započnite dan ukusnom činijom punom smutija od kakoa:
• 1 smrznuta banana
• 1 kašika sirovog kakao praha
• 1 šolja bademovog mleka
• Prelivi: narezano voće, orašasti plodovi i semenke
Uputstva:
1. Blendirajte smrznutu bananu, sirovi kakao u prahu i bademovo mleko dok smesa ne postane glatka.
2. Sipajte u posudu i na vrh stavite voće po izboru, orašaste plodova i semenke... ukusan doručak je spreman!

2. Sirove kakao energetske kugle
Ove energetske sirove kuglice savršene za brzu užinu!
Sastojci:
1 šolja urmi, bez koštica
1 šolja badema (možedte ih zameniti orasima)
2 kašike sirovog kakao praha
1 kašika čia semena
Uputstvo:
Pomešajte sve sastojke u blenderu i bledirajte dok se ne oformi kugla.
Napravite male kuglice, ako želite u sredinu stavite po komad badema.
Smesu uvaljajte u male kuglice i ohladite u frižideru oko 30 minuta kako bi se stegnule.
3. Brownie od sirovog kakao praha i banane
Sastojci:
2 zrele banane
1 šolja bademovog brašna
1/4 šolje sirovog kakao praha
1/4 šolje javorovog sirupa
1 kašičica sode bikarbone
Uputstva:
Zagrejte rernu na 175C.
Izgnječiti banane tako da se dobije pire. Zatim sve sastojke stavite u posudu i dobro promešati.
Sipajte u posudu za pečenje hleba obloženu pek papirom.
Pecite oko 30-35 minuta ili dok ne porumeni.
4. Sirovi kakao čia puding
Ovaj make-ahead dezert će zadovoljiti vaše čokoladne želje i lako se priprema.
Sastojke:
1/4 šolje čia semenki
1 šolja bademovog mleka
1 kašika sirovog kakaa u prahu
2 kašike javorovog sirupa
Uputstva:
Pomešajte sve sastojke i ostavite u posudi da odstoji oko 10 minuta. Ponovo dobro promešajte i stavite u frižider najbolje preko noći.
Poslužite preliveno voćem ili orasima.

5. Sirove praline od kakao praha
Sastojci:
1 šolja maslaca od oraha po vašem izboru
1/2 šolje sirovog kakao praha
1/4 šolje kokosovog ulja
2 kašike javorovog sirupa
Uputstva:
1. Rastopite kokosovo ulje i pomešajte sirovi kakao prah i javorov sirup.
2. Sipajte tanki sloj u mini silikonske kalupe za kolače i zamrznite oko 20 minuta.
3. Kad izvadite, dodajte kašiku kikiriki putera (ili od badema/lešnika...), pokrijte sa još čokoladne mešavine i zamrznite dok se ne stegne.
Comentarios