top of page

SIROVI KAKAO PRAH I NJEGOVA SNAGA: superhrana koja poboljšava zdravlje i hranu

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 13, 2024
  • 4 min read

Updated: Nov 17, 2024

Uživate u bogatom i slatkom ukusu čokolade, ali da li ste probali sirovi kakao? Za razliku od prerađenih čokolada, sirovi kakao zadržava svoje prirodne hranljive materije i bogate ukuse. Prepun je antioksidanata i nudi niz zdravstvenih prednosti koji lako unaprede obroke. U ovoj objavi, predstraviću vam zašto je sirovi kako tako nutritivno bogat i na kraju ćete naći 5 jednostavnih recepata na bazi biljaka koji će vam pomoći da uključite ovu superhranu u svoju ishranu.


Nutritivna vrednost sirovog kakao praha

 

Sirovi kakao dolazi iz zrna drveta kakaovca Theobroma. Ova hrana bogata hranljivim sastojcima obiluje vitaminima i mineralima. Čak i mala porcija može da donese značajne zdravstvene beneficije, što ga čini fantastičnim dodatkom vašim svakodnevnim obrocima.

 

Evo nekih ključnih hranljivih materija koje se nalaze u sirovom kakau:

 

  • Antioksidanti: Kakao je bogat flavonoidima, vrstom antioksidansa koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, potencijalno smanjujući rizik od hroničnih bolesti.


  • Magnezijum: Neophodan za funkciju mišića i živaca, sirovi kakao je odličan izvor magnezijuma. Studije pokazuju da dijeta bogata magnezijumom može smanjiti rizik od srčanih bolesti za oko 30%.


  • Gvožđe: Sirovi kakao sadrži oko 2,4 mg gvožđa na 30g, pomažući u formiranju crvenih krvnih zrnaca i pomažući u povećanju nivoa energije. Obavezno korišćenje za poboljšanje krvne slike i nivoa gvožđa u krvi!


  • Vlakna: Sa oko 3 grama dijetalnih vlakana na 30g, sirovi kakao može podržati varenje i dati duži osećaj sitosti.


  • Zdrave masti: Sadrži masti zdrave za srce, koje mogu pomoći u poboljšanju nivoa holesterola i podržati celokupno zdravlje srca.


Ove nutritivne prednosti čine sirovi kakao dragocen dodatak vašoj svakodnevnoj ishrani.


Zdravstvene prednosti sirovog kakaa


Uključivanje sirovog kakaa u vaše obroke ne samo da zadovoljava vašu želju za čokoladom, već i promoviše opšte zdravlje. Evo nekih od izuzetnih zdravstvenih prednosti koje možete uživati:


1. Podiže raspoloženje


Sirovi kakao može pomoći u poboljšanju vašeg raspoloženja. Povećava proizvodnju serotonina, poznatog kao "hormona sreće". Istraživanja pokazuju da flavonoidi u kakau mogu pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije kod nekih pojedinaca.


2. Zdravlje srca


Flavonoidi u sirovom kakau podržavaju zdravlje srca snižavanjem krvnog pritiska i poboljšanjem cirkulacije. Studije pokazuju da konzumiranje tamne čokolade može sniziti visok krvni pritisak za oko 2-3 mmHg kod osoba sa hipertenzijom.


3. Funkcija mozga

Sirovi kakao može poboljšati funkciju mozga, poboljšavajući pamćenje i koncentraciju. Povećani protok krvi u mozak iz flavonoida može ojačati kognitivne funkcije, što potencijalno dovodi do boljeg fokusa i produktivnosti.


4. Upravljanje težinom


Zahvaljujući sadržaju vlakana i zdravim mastima, sirovi kakao može da podstakne osećaj punoće, što olakšava upravljanje težinom. Studija je pokazala da su oni koji su konzumirali tamnu čokoladu prijavili nižu želju za slatkom, slanom i masnom hranom.


5. Zdravlje kože


Sa svojim visokim nivoom antioksidanata, sirovi kakao može pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja od UV zraka i procesa starenja, promovišući mladalački ten.


Kupovina sirovog kako praha i korišćenje


Najjednostavnije je da kakao pomešate sa čašom vode, hladne ili mlake. Ne stavljajte ga u vrelu vodu jer gubi nutritivna svojstva. Da bi se osetili zdravstvni benefiti kakao praha, potrebno je dnevno konzumirati od 5-15 grama, što je od 1-3 kašičice.


Preporuka za sirovi kako prah na našem tržištu:

i



5 jednostavnih recepata na biljnoj bazi sa sirovim kakaom


Sada kada znate da sirovi kakao morate da koristite, evo 5 jednostavnih recepata na biljnoj bazi.


1. Sirov smoothie u činiji od kakaa

Započnite dan ukusnom činijom punom smutija od kakoa:

• 1 smrznuta banana

• 1 kašika sirovog kakao praha

• 1 šolja bademovog mleka

• Prelivi: narezano voće, orašasti plodovi i semenke


Uputstva:

1. Blendirajte smrznutu bananu, sirovi kakao u prahu i bademovo mleko dok smesa ne postane glatka.

2. Sipajte u posudu i na vrh stavite voće po izboru, orašaste plodova i semenke... ukusan doručak je spreman!


Smoothie Bowl with Raw Cacao
Ukusna činija puna smutija od sirovog kakao praha sa dodatkom voća i semenki.

2. Sirove kakao energetske kugle


Ove energetske sirove kuglice savršene za brzu užinu!


Sastojci:

  • 1 šolja urmi, bez koštica

  • 1 šolja badema (možedte ih zameniti orasima)

  • 2 kašike sirovog kakao praha

  • 1 kašika čia semena


Uputstvo:


  1. Pomešajte sve sastojke u blenderu i bledirajte dok se ne oformi kugla.

  2. Napravite male kuglice, ako želite u sredinu stavite po komad badema.

  3. Smesu uvaljajte u male kuglice i ohladite u frižideru oko 30 minuta kako bi se stegnule.


3. Brownie od sirovog kakao praha i banane


Sastojci:


  • 2 zrele banane

  • 1 šolja bademovog brašna

  • 1/4 šolje sirovog kakao praha

  • 1/4 šolje javorovog sirupa

  • 1 kašičica sode bikarbone


Uputstva:

  1. Zagrejte rernu na 175C.

  2. Izgnječiti banane tako da se dobije pire. Zatim sve sastojke stavite u posudu i dobro promešati.

  3. Sipajte u posudu za pečenje hleba obloženu pek papirom.

  4. Pecite oko 30-35 minuta ili dok ne porumeni.


4. Sirovi kakao čia puding


Ovaj make-ahead dezert će zadovoljiti vaše čokoladne želje i lako se priprema.


Sastojke:


  • 1/4 šolje čia semenki

  • 1 šolja bademovog mleka

  • 1 kašika sirovog kakaa u prahu

  • 2 kašike javorovog sirupa


Uputstva:


Pomešajte sve sastojke i ostavite u posudi da odstoji oko 10 minuta. Ponovo dobro promešajte i stavite u frižider najbolje preko noći.


Poslužite preliveno voćem ili orasima.


Chia Pudding with Raw Cacao
A bowl of creamy chia pudding with raw cacao, topped with sliced bananas and cacao nibs.


5. Sirove praline od kakao praha


Sastojci:

  • 1 šolja maslaca od oraha po vašem izboru

  • 1/2 šolje sirovog kakao praha

  • 1/4 šolje kokosovog ulja

  • 2 kašike javorovog sirupa


    Uputstva:

    1. Rastopite kokosovo ulje i pomešajte sirovi kakao prah i javorov sirup.

    2. Sipajte tanki sloj u mini silikonske kalupe za kolače i zamrznite oko 20 minuta.

    3. Kad izvadite, dodajte kašiku kikiriki putera (ili od badema/lešnika...), pokrijte sa još čokoladne mešavine i zamrznite dok se ne stegne.



Comentarios


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page