SLATKI HLEB OD BUNDEVE
- Only plants by Danijela
- Oct 5, 2024
- 1 min read
Updated: Dec 12, 2024
Evo jesenje varijacije na temu banana bread-a, konačno možemo da zamenimo bananu - bundevom! Mada banane ne silaze sa gastro scene cele godine… ali sad je tu kraljica jeseni – bundeva, pored jabuka i dunja …

Mera za ovaj slatki hleb je šolja – ona sa kojom počnete da merite, služi vam kao merilo do kraja recepta! Za početak napravite
Potrebni sastojci:
3 kašike mlevenog lana
1 šolja pirea od bundeve
⅓ šolje kokosovog ulja
⅓ šolje sirupa od urme
¼ šolje pirinčanog mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
1 ¾ šolje speltinog brašna
1 kašičica začina za bundeve
1 kašičica sode bikarbone
½ kašičice soli
Način pripreme:
Napravite laneno jaje - mleveni lan pomešajte sa 9 kašika vode i ostavite sa strane.
U činiji umešajte tečne sastojke pire od bundeve, kokosovo ulje i sirup od urme, pirinčano mleko u ekstrakt vanile.
Nakon što su odstojala lanena jaja oko 10 minuta (zgusnu se), i njih umešajte u smesu.
U drugu činiju pomešajte suve sastojke - brašno, začin, sodu bikarbonu, so.
Pomešati obe smese i izliti u kalup 22*12cm. Posuti kockicama pečene bundeve I još malo posuti odgore cimetom.
Peći u ugrejanoj rerni na 170C. Pecite oko 50-55 minuta (gotovo je kad je čačkalica čista kad probodete kolač!).
Nek se malo prohladi pre sečenja I posluženja 😊

U smesu po želji možete dodati seckane pekane ili orahe, čoko mrvice, suvo grožđe… u količini od pola šolje.
Recept za mix začin za bundevu možete naći ovde.

Bundevast pozdrav!
ONLYPLANTS!
Comentarios