STICKY STIR-FRY SA HRSKAVIM TOFUOM I SOBA NUDLAMA
- Only plants by Danijela
- Nov 17, 2024
- 3 min read
Updated: Feb 4
Ako ste u potrazi za jelom koje pršti od ukusa a pravi je komfort-fud, spremite se za ovu slanu poslasticu! Soba nudle u kombinaciji sa lepljivim, umami povrćem i još sa krckavim tofuom je pravi izbor! Nutritivno bogat, lak za pripremu a njime možete da oduševite i prijatelje i porodicu.

Šta su Soba Noodles / soba nudle?
Soba nudle ili rezanci su rezanci napravljeni od heljde, žitarice koja sa vekovima uzgaja u Japanu. Za razliku od obične testenine, soba nudle imaju orašast ukus, malo su žilavije teksture. Pored toga, imaju i zdravstvene benefite jer su bez glutena (ipak, proverite svako pakovanje! mešaju ih često sa pšeničnim brašnom), bogate su proteinima, vlaknima a imaju i esencijalne minerale. 100g kuvanih soba nudli sadrži oko 5.5g proteina, 1.8g vlakana, što ih čini odličnim prilogom uz jela - supe, stir-fry....
Magija hrskavog tofua
Tofu često dobija lošu reputaciju zbog toga što je blagog i neutralnog ukusa. Međutim, ako ga dobro začinite, postaje zvezda svakog obroka. Tajna leži i u tome da se pod pritiskom tofu ocedi od viška vode pre upotrebe, nakon toga spreman je ya upotrebu jer će poprimiti i upiti sve začine koje mu dodate. Samim tim, prilagodljiv je svakoj kuhinji - da li kuvate za kinesku, italijansku, tajlandsku... samo mu dodajte određene začine.
Šta vam je potrebno za ovo jelo od sastojaka?
Za tofu:
1 blok tvrdog tofua (oko 200g)
2 kašike gustina
2 kašike kukuruzne palente
2 kašike posnog majoneza
So i biber po ukusu
pola kašičice aleve paprike
pola kašičice belog luka u prahu
Za Stir-Fry:
200g soba nudli
1 kašika susamovog ulja
crvena paprika, isečena na trake
šargarepa, isečena na trake
1/2 tikvice, isečena na trake
1/2 kineskog kupusa, isečena na trake
10cm praziluka, isečenog na trake
Za sos:
3 kašike soja sosa
1 kašika šećera
1 kašika gustina
1 kašika pirinčanog sirćeta
1 kašika slatko ljutog sosa / 1/2 kašičice čili praha
Pripremamo tofu...
Počnjemo sa pripremom tofua, tako što ćemo ga umotati u ubrus papir a zatim odozgo pritisnuti nečim teškim da se ocedi. Nek odstoji 15 minuta. Ovaj proces pomaže u istiskivanju vlage, što je ključno u postizanju savršene hrskave korice.
Uključite rernu na 200C.
Nakon toga, isecite tofu na kockice veličine zalogaja, a zatim ih bacite u posudu sa kukuruznom palentom, skrobom, majonezom, začinima. Zatim sve dobro promešajte dok se sastojci ne rasporede po kockicama.
Kockice stavite na pleh preko pek papira a zatim ih razdvojte - bitno je da budu u jednom sloju i da budu odvojene jedna od druge.
Ubacite pleh u rernu i nek se peče oko pola sata, dok tofu ne dobije zlatnu boju i hrskavu koricu.
Kuvamo soba nudle
Dok se tofu peče, skuvaćemo soba nudle. Stavite vodu u šerpu i kad prokuva dodati soba nudle. Obično su za 3-5 minuta spremne, zavisi od pakovanja.
Ocedite ih isperite hladnom vodom da se ne bi zalepile.
Povrće na stir-fry način
Dodajte susamovo ulje u tiganj i ubacite u narezanu papriku, šargarepu i kineski kupus i tikvice. Promešajte-pržiti oko 5-7 minuta dok povrće ne bude mekano, ali ne raskuvano.
Spremamo sos
U maloj činiji, pomešajte sastojke potrebne za sos. Ovu smesu prelijte preko povrća i sačekate da se zgusne, a ako želite u povrće i sos umešajte i soba nudle.
Spremno!
Vreme je da posužite jelo, u činijama poslužite deo soba nudli (ako ih nist pomešali sa povrćem), deo povrća, dodajte hrskavi tofu na vrh, i zatim ukrasite crnim i belim susamom.
Dodatak uz jelo: kikriki, mladi luk, crni susam i beli susam.

コメント