top of page

TABBOULEH SALATA - BLISKOISTOČNA SALATA NA BAZI BULGURA I ZAČINSKOG BILJA

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Nov 22, 2024
  • 2 min read

TABBOULEH SALATA - BLISKOISTOČNA SALATA NA BAZI BULGURA I ZAČINSKOG BILJA


Šta je bulgur?

Bulgur je žitarica napravljena od pšenice koja se najpre blanšira, a zatim suši i melje na različite veličine zrna, što ga čini izuzetno svestranim sastojkom u različitim jelima. Ova žitarica je bogata vlaknima, proteinima i mineralima, što je čini odličnim izborom u ishrani. Bulgur se često koristi kao osnova za salate, kao što je tabbouleh, ali i kao prilog ili u raznim čorbama i varivima. Njegova orašasta aroma i blaga tekstura doprinose bogatstvu okusa u jelima.


Malo o peršunu...

Peršun, koji je ključni sastojak tabbouleh salate, sadrži minerale kao što su gvožđe, kalcijum i magnezijum, a takođe je bogat vitaminima, posebno vitaminom C i vitaminom K. Ova biljka je poznata po svojim zdravstvenim prednostima, a posebno se ističe kao odličan saveznik za zdravlje bubrega. Njegovi spojevi pomažu u detoksikaciji organizma i podstiču zdravlje urinarnog trakta. U tradicionalnoj bliskoistočnoj kuhinji, peršun se koristi ne samo zbog svog svežeg ukusa, već i zbog verovanja da pomaže u čišćenju bubrega od peska i drugih nečistoća, što ga čini omiljenim sastojkom u predelima gde su suvi i peskoviti uslovi tla česti.


Ova salata se često služi kao prilog uz glavna jela ili kao lagani obrok, posebno tokom vrućih letnjih meseci. Probajte je!



TABBOULEH SALATA - BLISKOISTOČNA SALATA NA BAZI BULGURA I ZAČINSKOG BILJA

Potrebne namirnice

  • ¼ šolje bulgura

  • Sok 2 limuna

  • 3 šolje sečenog lišća svežeg peršuna

  • ¼ šolje sveže nane

  • 2 zrela paradajza

  • 1 crveni luk

  • So I biber

  • ¼ šolje maslinovog ulja



TABBOULEH SALATA - BLISKOISTOČNA SALATA NA BAZI BULGURA I ZAČINSKOG BILJA

Način pripreme

  1. Stavite bulgur u posudu i prelijte vrelom vodom da voda bude iznad nivoa bulgura za 1 prst. Potopite na 20 minuta, dok ne omekša (ne treba da bude skroz kuvan). Ocedite ga i prebacite u posudu u kojoj ćete služiti salatu.

  2. Ulijte limunov sok, sitno iseckano lišće peršuna I nane.

  3. Takođe, paradajz iseckajte na sitne kockice, dodajte ga, dodajte i crveni luk iseckan, so i biber, maslinovo ulje i dobro promešajte.

  4. Ostavite na sobnoj temperaturi ili u frižideru dva do tri sata, tako da bulgur može nastaviti da apsorbuje tečnost i nabubri.

  5. Kad se salata ohladi, proverite slanoću I poslužite je. Osvežava i okrepljuje.


    ONLYPLANTS!

 

Comentarios


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page