TAJNE KINOE: 5 biljnih recepata sa kinoom koje morate probati
- Only plants by Danijela
- Oct 28, 2024
- 4 min read
Updated: Nov 1, 2024
Kinoa nije samo još jedan trendi superhrana; to je drevno seme sa neverovatnim zdravstvenim prednostima. Poreklom iz andskog regiona Južne Amerike, kinoa je u stvari seme iz biljke Chenopodium quinoa. Proslavljena je zbog svog orašastog ukusa i pahuljaste teksture, ali ono što ga zaista izdvaja je njegov impresivan nutritivni profil. Prepun proteina, vlakana, i svih devet esencijalnih aminokiselina, kinoa je pametan izbor za svakoga, posebno onih na biljnoj ishrani.
U ovom postu, imate pet dibvnih i lakih recepata na bazi biljaka, naravno sa kinoom. Bez obzira da li ste dugogodišnji vegan ili samo istražujete načine da dodate više obroka na biljnoj bazi u svoj život, ova jela će sigurno impresionirati vaše nepce!
Zašto je kinoa tako posebna?
Kinoa izdvaja kao superhrana iz nekoliko ključnih razloga.
Kompletan protein: Kinoa je jedna od retkih biljnih namirnica koje obezbeđuju kompletan protein, što ga čini savršenim za vegetarijance i vegane. Samo jedna šolja ima oko 8 grama proteina, što je dragoceno za zdravlje i oporavak mišića ili 100g nekuvane kinoe sadrži malo više od 13g proteina a 100g kuvane - oko 4.5g.
Nutritivne prednosti: Ovo seme je prepuno važnih vitamina i minerala. Na primer, jedna šolja kuvane kinoe sadrži više od 58% vaših dnevnih potreba magnezijuma, 15% kalijuma, i odličan je izvor gvožđa i vitamina B.
Bez glutena: Prirodno je bez glutena, što je čini veoma pogodnom namirnicom za oseobe koje pate od celijakije i sa osetljivošću na gluten.
Brzo kuvanje: kuvanje kinoe traje oko 15 minuta , što je čini pogodnom opcijom za one zauzete radnim danima koji žele zdrav obrok.
Kako skuvati kinou da bude pufnasta i vazdušasta?
Da bi kinou skuvao savršeno:
Potopi kinou je na minimum pola sata a zatim je isperi.
Stavi ispranu kinou u šerpu sa vodom u odnosu 1:2 (1 šolja kinoe na 2 šolje tečnosti).
Pusti da provri, zatim smanji vatru, poklopi i nek se kuva na najslabijoj jačini ringle oko 15 minuta, dok sva tečnost ne ispari.
Ostavi je poklopljenu još 5 minuta, pa je promešaj viljuškom kako bi dobila vazdušastu teksturu.
Savet: kinou je preporučljivo pre kuvanje potopiti barem na pola sata u vodu kako bi se isprao saponin, zaštitnik semenka koji ponekad daje gorčinu. Ovaj proces takođe pomaže u razgradnji fitinske kiseline, jedinjenja koje može da inhibira apsorpciju važnih minerala poput gvožđa i cinka. Dodatno, potapanje kinoa pomaže da se lakše svariti, što je posebno korisno za osobe sa osetljivim digestivnim sistemom.

Recept 1: Kinoa salata sa leblebijom i avokadom
Ova kinoa salata nije samo praznik za oči; puna je hranljivih materija.
Sastojke:
1 šolja kuvane kuinoe
1 limenka leblebija (vodu u kojoj se kuvala leblebija sačuvajte - akvafaba)
1 avokado (kockice)
1 šolja čeri paradajza (prepolovljen)
1 krastavac (kockice)
1/4 crvenog luka (sitno iseckan)
Sok od 1 limuna
Maslinovo ulje (po ukusu)
So i biber (po ukusu)
Sveži peršun (za ukras)
Uputstva:
U velikoj činiji, kombinuj kuvanu kinou, leblebiju, avokado, čeri paradajz, krastavac, i crveni luk.
Prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem, a zatim začinite solju i biberom.
Nežno mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine i ukrasite svežim peršunom.
Ova salata je fantastična za pripremu obroka; može da stoji i nekoliko dana u frižideru a može poslužiti kao prilog ili samostalno jelo. Takodje, veoma brto se spremi!
Recept 2: Paprika punjena kinoom
Punjene paprike su šarene i ukusan način da uživate u kinoi puna hranljivih materijama.
Sastojci:
4 paprike (bilo koje boje)
1 šolja kuvane kinoe
1 konzerva crnog pasulja (oceđena i isprana)
1 šolja kukuruza (smrznut ili konzerviran)
1 kašičica kima
1 kašičica čilija u prahu
1 šolja salse od paradajza
1 šolja iseckanog sira na biljnoj bazi (opciono)
Svež korijander (za ukras)
Uputstva:
Zagrejte rernu na 190C.
Odrežite vrhove paprike i uklonite seme.
U činiji, pomešajte kuvanu kinou, crni pasulj, kukuruz, kim, čili u prahu i salsu dok se dobro ne spoji.
Popunite svaku papriku sa mešavinom i stavite ih u posudu za pečenje.
Po želji pospite biljnim sirom na vrhu / možete ga i umešati u smesu.
Pokrijte folijom i pecite 25 minuta. Uklonite foliju i pecite još 10 minuta.
Ukrasite svežim korijanderom pre posluživanja i uživajte u obroku!
Recept 3: Doručak sa kinoom
Pun proteina i ukusa - za zdrav početak dana.
sastojci:
1 šolja kuvane kinoe
1 banana (narezana)
1/4 šolje bademovog mleka (ili bilo kog biljnog mleka)
1 kašika javorovog sirupa (opciono)
1/4 šolje orašastih plodova i semenki (po vašem izboru)
1 kašičica cimeta
Uputstva:
Skuvajte kinou prethodno veče ukoliko ćete ovo praviti za doručak.
U šerpu stavi kuvanu kinou i bademovo mleko. Sačekate da se zagreje i sklonite sa ringle.
Umešajte javorov sirup i cimet za slatkoću. Prespite u činiju.
Narežite preko bananu i po vašem izboru orašaste plodove i semenke.
Ovaj doručak daje energiju tokom jutra ali će vas i dugo držati sitim!

Recept 4: Stir-fraj od kinoe i povrća
Em je lak recept za praavljenje em ga možete prilagoditi povrću koje imate u frižideru.
Sastojci:
1 šolja kuvane kinoe
2 šolje mešanog povrća (brokoli, paprika, šargarepa, itd.)
2 kašike soja sosa (ili tamari za bezglutensku verziju)
1 kašičica susamovog ulje
1 češanj belog luka (iseckan)
2-3sm đumbira (narendan)
Seme susama (za posipanje)
Uputstva:
U posudi zagrejte susamovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i đumbir dok ne zamirišu.
Dodajte mešavinu povrća i pržite dok ne omekša.
Umešajte skuvanu kinou i soja sos, dobro promešajte.
Poslužite ukrašeno susamom.
Ovaj recept je savršen za korišćenje ostataka povrća iz frižidera, i time dajući bezbroj varijacije u ukusu i teksturi.
Recept 5: Brzi kinoa kari
Zagrejte svoje večeri sa činijom toplog kinoa karija, savršenog za deljenje sa prijateljima i porodicom.
Sastojci:
1 šolja kuvane kinoe
1 konzerva kokosovog mleka
1 konzerva paradajza narezanog na kockice
1 šolja spanaća (ili kelja)
2 kašike karija u prahu
So i biber (po ukusu)
Seckani zeleni luk (za ukrašavanje)
Uputstva:
U lonac sipajte konzervu kokosovog mleka, paradajz narezan na kockice i kari u prahu.
Pustite da se krčka i umešajte svež spanać dok ne uvene.
Dodajte kuvanu kinou i začinite solju i biberom.
Poslužite toplo i ukrasite seckanim zelenim lukom.
Ovaj kari je odličan i lak za pripremu, a još bolji ukus ima narednog dana!
za kraj....
Kinoa je antička pseudožitarica u skorije vreme otkrivena namirnica u celom svetu ali je zato poboljšala ishranu mnogih od nas. Od ukusnih salata do toplih obroka - u sve je možemo dodati.
Ovih par recepata su jednostavni, upoznaćete se sa kinoom, ukusni su i svima će se svideti barem jedan od ovih recepata. otkrijte kinou i dodajte je u ishranu!
ONLYPLANTS!
コメント