top of page

TOPLA ZAČINJENA ČOKOLADA ZA HLADNE DANE

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Dec 11, 2024
  • 2 min read

Ko još ne voli toplu čokoladu, pogotovo zimi? Zima donosi svoje posebne čari, a jedan od njih je i uživanje u toplim napicima koji nas greju i pružaju osećaj udobnosti. Topla čokolada, sa svojom bogatom i kremastom teksturom, savršena je za hladne zimske dane. Ova verzija tople čokolade je začinjena zimskim začinima koji greju naše telo i duh. Đumbir, poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima, dodaje blagu pikantnost, dok cimet donosi slatkastu aromu koja podseća na zimske praznike. Muskatni oraščić, sa svojom toplom i orašastom notom, dodatno obogaćuje ukus, dok piment, ili „allspice“, pruža složenost koja podseća na mešavinu različitih začina.

Važno je koristiti dobar i kvalitetan sirovi kakao prah, jer upravo on čini osnovu ovog napitka. Kvalitetan kakao prah osigurava bogatstvo ukusa, već sadrži visoke nivoe antioksidanata koji su korisni za naše zdravlje. Ovi antioksidanti pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i jača naš imuni sistem. Osim toga, kakao je poznat po svojim pozitivnim efektima na raspoloženje, jer stimuliše proizvodnju endorfina, hormona sreće.

Kada se sve ove komponente spoje, dobijamo ne samo napitak koji greje, već i užitak koji budi naša čula i pruža osećaj zadovoljstva tokom hladnih zimskih večeri.





TOPLA ZAČINJENA ČOKOLADA ZA HLADNE DANE


TOPLA ZAČINJENA ČOKOLADA ZA HLADNE DANE


Potrebni sastojci:

  • 360 ml biljnog mleka (1 1/2 šolja)

  • 3/4 kašičice đumbira

  • 1/4 kašičice cimeta

  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića

  • 1/8 kašičice pimenta

  • 2 1/2 kašike sirovog kakao praha

  • 1 kašika javorovog sirupa / ili 4 urme

  • 1 kašika gustina



Način pripreme:

  1. Sipajte 1 šolju biljnog mleka u šerpicu. Dodajte začine - đumbir, cimet, muskatni oraščić, piment, kakao prah, javorov sirup. Ukoliko koristite urme potpite ih u vrelu vodu na pola sata i izgnječite viljuškom kad ih ocedite i pre dodavanja u mleko. Pustite da se sve krčka na srednjoj vatri, povremeno mešati.

  2. U preostalo mleko - 1/2 šolje (120 ml) umutiti kašiku gustina.

  3. Kada topla čokolada provri, dodajte mleko sa gustinom i smanjiti jačinu ringle da ne zagori. Mešati dok se ne zgusne (i manje od minut).

  4. Služiti toplo :)


Ukoliko nemate piment, zamenite ga sa malo sveže mlevenog bibera i karanfilića.

Sve začine možete izostaviti za klasičnu crnu toplu čokoladu.







Ukoliko vam se svideo recept, imate pitanje ili ste ga napravili, ostavite komentar ili lajk! Hvala :)


ONLYPLANTS!

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page