top of page

ZDRAVA VERZIJA CRNOG ČOKO I BELOG KREMA‌

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Oct 11, 2024
  • 2 min read

Koji je vas omiljeni deo eurokrema: crni ili beli?




Ako mi je bila na raspolaganju cela teglica ili najčešće ona kutijica istog, kod mene bi prvo nestao crni, definitivno, a onda, sta ću, pojela bih i beli  Beli se, nekako, nikad nije lepo razmazivao po hlebu, uvek se nekako grudvao… A crni je uvek leteo preko hleba i bio tako fin… 😍 Sve to pod uslovom da stignu do hleba a ne direkt do usta, onako na kašiku, onda je bilo sve jedno. Topilo se u ustima I uživalo.


A sad su ove zdravije verzije preuzele stvar u svoje ruke i sad je izbor 50:50. Prosto ne možeš da se odlučiš.


Crni kremic

Potrebni sastojci:

125g pečenih lesnika

125g urmi

30g kokosovog ulja

25g nezaslađenog sirovog kakao praha

 

Način pripreme:

1.     Lešnike ispecite, a ako koristite vec ispečene, zagrejte ih na kratko u mikrotalasnoj ili na tiganju ili ako imate vec vruću rernu. Topli lešnici lakše otpuštaju ulje.

2.     Urme potopiti u vrelu vodu pola sata pre početka pravljenja krema.

3.     U blender ubacite lešnike i izblendirajte ih na sitno a onda dodajte ulje kako bi se lešnici lakše usitnili do paste. Ukoliko je potrebno, gasite i ponovo uključujte blender, da ne bi pregoreo - pregrejao se.

4.     U blenderu izblendirati urme, dok ne postanu kremaste, ako je potrebno, dodati malo vode u kojoj su stajale (1-2 kašike)

5.     Zatim oba krema spojiti, dodati kakao (nikako zaslađeni za mleko!) i sve spojiti u divan crni kremić, iliti zdravu verziju  nutele...

6.     Ukoliko je smesa jako gusta, možete da je razredite sa malo vode - minimum, dodajte po malo.

  1. Premestite kremić u čistu teglicu i čuvajte u frizideru.  Pred upotrebu, izvaditi bar pola sata van frižidera kako bi se ulje otpustilo i krem bio lakši za mazanje.



Recept za beli kremic

 

Potrebne namirnice:

  • 100g indijskog oraha

  • 100g sirovih urmi

  • 50-60g kokosovog ulja

  • 100g kokosovog brašna

 

Nacin pripreme:

  1. Indijski orah potopiti u vrelu vodu na 5-6 sati.

  2. Urme potopiti u vodu pola sata pre početka pravljenja kremića.

  3. Trebaće vam blender u nekoliko navrata. Izblendirajte indijski orah na sitno a onda dodajte 25-30g kokosovog ulja (ulje u ovom slučaju olakšava posao blenderu). Blendirajte dok sami oraščići ne postanu kremasti, bez grudvica.

  4. U blenderu izblendirati urme, dok ne postanu kremaste, ako je potrebno, dodati malo vode u kojoj su stajale (1-2 kasike)

  5. Izblendirati kokosovo brašno dok ne bude kremasto, pomoći blenderu sa 25-30g ulja.

  6. Kada su svi sastojci izblendirani do kremaste strukture, ostaje vam da ih spojite i sve zajedno izblendirate.

  7. Ukoliko vam je blender dobar/jak, posle indijskog oraha, dodajte i ostale sastojke u blender i blendirajte do kremaste strukture.

  8. Premestite kremić u čistu teglicu i čuvajte u frizideru. Pred upotrebu, izvaditi bar pola sata van frizidera kako bi se ulje otpustilo i lakše razmazivao.

 



E pa prijatno vam bila uzivancija u kremicima!!!

 

I? Sta sad birate:💚kremastu belu kombinaciju indijski orascic i kokos ili💚 Zanosni crni, pun pecenih lesnika I tamnog kakaoa?Oba savrsene razmazivosti 😂


ONLYPLANTS!

Comentarios


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page