ZDRAVA VERZIJA CRNOG ČOKO I BELOG KREMA
- Only plants by Danijela
- Oct 11, 2024
- 2 min read
Koji je vas omiljeni deo eurokrema: crni ili beli?

Ako mi je bila na raspolaganju cela teglica ili najčešće ona kutijica istog, kod mene bi prvo nestao crni, definitivno, a onda, sta ću, pojela bih i beli Beli se, nekako, nikad nije lepo razmazivao po hlebu, uvek se nekako grudvao… A crni je uvek leteo preko hleba i bio tako fin… 😍 Sve to pod uslovom da stignu do hleba a ne direkt do usta, onako na kašiku, onda je bilo sve jedno. Topilo se u ustima I uživalo.
A sad su ove zdravije verzije preuzele stvar u svoje ruke i sad je izbor 50:50. Prosto ne možeš da se odlučiš.
Crni kremic
Potrebni sastojci:
125g pečenih lesnika
125g urmi
30g kokosovog ulja
25g nezaslađenog sirovog kakao praha
Način pripreme:
1. Lešnike ispecite, a ako koristite vec ispečene, zagrejte ih na kratko u mikrotalasnoj ili na tiganju ili ako imate vec vruću rernu. Topli lešnici lakše otpuštaju ulje.
2. Urme potopiti u vrelu vodu pola sata pre početka pravljenja krema.
3. U blender ubacite lešnike i izblendirajte ih na sitno a onda dodajte ulje kako bi se lešnici lakše usitnili do paste. Ukoliko je potrebno, gasite i ponovo uključujte blender, da ne bi pregoreo - pregrejao se.
4. U blenderu izblendirati urme, dok ne postanu kremaste, ako je potrebno, dodati malo vode u kojoj su stajale (1-2 kašike)
5. Zatim oba krema spojiti, dodati kakao (nikako zaslađeni za mleko!) i sve spojiti u divan crni kremić, iliti zdravu verziju nutele...
6. Ukoliko je smesa jako gusta, možete da je razredite sa malo vode - minimum, dodajte po malo.
Premestite kremić u čistu teglicu i čuvajte u frizideru. Pred upotrebu, izvaditi bar pola sata van frižidera kako bi se ulje otpustilo i krem bio lakši za mazanje.

Recept za beli kremic
Potrebne namirnice:
100g indijskog oraha
100g sirovih urmi
50-60g kokosovog ulja
100g kokosovog brašna
Nacin pripreme:
Indijski orah potopiti u vrelu vodu na 5-6 sati.
Urme potopiti u vodu pola sata pre početka pravljenja kremića.
Trebaće vam blender u nekoliko navrata. Izblendirajte indijski orah na sitno a onda dodajte 25-30g kokosovog ulja (ulje u ovom slučaju olakšava posao blenderu). Blendirajte dok sami oraščići ne postanu kremasti, bez grudvica.
U blenderu izblendirati urme, dok ne postanu kremaste, ako je potrebno, dodati malo vode u kojoj su stajale (1-2 kasike)
Izblendirati kokosovo brašno dok ne bude kremasto, pomoći blenderu sa 25-30g ulja.
Kada su svi sastojci izblendirani do kremaste strukture, ostaje vam da ih spojite i sve zajedno izblendirate.
Ukoliko vam je blender dobar/jak, posle indijskog oraha, dodajte i ostale sastojke u blender i blendirajte do kremaste strukture.
Premestite kremić u čistu teglicu i čuvajte u frizideru. Pred upotrebu, izvaditi bar pola sata van frizidera kako bi se ulje otpustilo i lakše razmazivao.

E pa prijatno vam bila uzivancija u kremicima!!!
I? Sta sad birate:💚kremastu belu kombinaciju indijski orascic i kokos ili💚 Zanosni crni, pun pecenih lesnika I tamnog kakaoa?Oba savrsene razmazivosti 😂
ONLYPLANTS!
Comentarios