top of page

ZELENI SMUĆAK

  • Writer: Only plants by Danijela
    Only plants by Danijela
  • Dec 4, 2024
  • 2 min read

Odlične užine i zamene za doručak su smućkovi (ili smućci? nova srpska reč...). Ovi napici su savršeni za sve koji žele brzu i hranljivu opciju koja je jednostavna za pripremu. Blendiranjem voća i povrća, nutrijenti, a posebno vlakna, ostaju sačuvana u napitku, što ih čini mnogo boljom opcijom od klasično ceđenog voća. Dok se kod ceđenja često gubi značajan deo vlakana, smućci nude punu korist svih sastojaka, omogućavajući nam da uživamo u svim prednostima voća i povrća u jednoj čaši.


Ovaj smućak, koji je predivne zelene boje, sadrži kombinaciju sastojaka koji ne samo da su ukusni, već su i izuzetno hranljivi. U njemu se nalaze banane, koje su bogate kalijumom i vitaminom B6, kivi, poznat po visokom sadržaju vitamina C, mleveni lan, koji je odličan izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana, kikiriki puter, koji dodaje kremastu teksturu i proteine, kao i mladi bebi spanać, koji je pun antioksidanata i gvožđa. Ova kombinacija ne samo da pruža energiju za početak dana, već i pomaže u održavanju zdravlja i vitalnosti, čineći ga idealnom opcijom za doručak ili užinu. Uživanje u ovakvom smućku može biti i odličan način da se poveća unos povrća i voća, posebno za one koji imaju poteškoća sa konzumiranjem ovih namirnica u njihovom prirodnom obliku.


ZELENI SMUĆAK
ZELENI SMUĆAK

Potrebni sastojci:

  • 1 banana

  • 2 kivija

  • šaka bebi spanaća

  • 1 kašika mlevenog zrna lana

  • 1 kašika kikiriki putera


    Način pripreme:


    Sve sastojke staviti u blender i blendirati do kremaste strukture. Zrno lana, sameljite pre dodavanja ostalih sastojaka.



    Par činjenica o lanu i bogatstvu koje krije u sebi


    Mlaveno laneno zrno je izvor mnogih korisnih nutrijenata. Ova sitna, smeđa ili zlatna zrna su izvor visokokvalitetnih biljnih proteina, što ih čini odličnom alternativom mesnim izvorima proteina, posebno za vegane i vegeterijance. Osim toga, laneno zrno sadrži značajnu količinu dijetalnih vlakana, koja su neophodna za zdravu probavu i mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi.


    Jedna od najistaknutijih karakteristika mlavenog lanenog zrna je njegov sadržaj omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline (ALA). Ove esencijalne masne kiseline su poznate po svojim protuupalnim svojstvima i mogu doprineti smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšanju funkcije mozga i očuvanju zdravlja zglobova. Redovno konzumiranje lanenog zrna može pozitivno uticati na kardiovaskularno zdravlje, s obzirom na to da omega-3 masne kiseline pomažu u snižavanju nivoa triglicerida i krvnog pritiska.


    Pored toga, laneno zrno je bogato antioksidansima, kao što su lignani, koji imaju potencijalne zaštitne efekte protiv nekih vrsta raka, uključujući rak dojke i prostate. Ovi antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu, čime se smanjuje oksidativni stres i rizik od hroničnih bolesti.


    Mlaveno laneno zrno takođe sadrži važne vitamine i minerale, uključujući vitamin B6, folate, magnezijum, mangan i fosfor. Ovi nutrijenti su bitni za različite metaboličke procese u organizmu, uključujući proizvodnju energije, zdravlje kostiju i funkciju nervnog sistema.


    Uzimajući u obzir sve ove prednosti, mlaveno laneno zrno može se lako uključiti u svakodnevnu ishranu. Može se dodavati u smutije, jogurte, muslije, salate ili se koristiti kao sastojak u raznim pečenim proizvodima. Zbog svoje svestranosti i nutritivnog bogatstva, laneno zrno predstavlja izvanredno dodatak ishrani koji može doprineti opštem zdravlju i blagostanju.




ZELENI SMUĆAK
ZELENI SMUĆAK

Comments


POSLEDNJE OBJAVLJENO

jer... SAMO BILJKE!

Da li napravilao ovaj recept (150 x 45 px) (300 x 100 px) (500 x 120 px).png
bottom of page